Moscou

Síria aplaudeix la proposta russa d'un control internacional sobre les armes químiques

El ministre d'Afers Estrangers sirià ho ha assegurat després de reunir-se amb el seu homòleg rus i després que Rússia hagi reconegut que veu amb bons ulls la proposta dels Estats Units perquè Síria entregui les armes químiques i eviti així un atac. Moscou alerta, però, que si hi ha una acció militar exterior, continuarà ajudant Damasc com ho està fent ara.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Afers Estrangers sirià, Walid Muallen, s'ha mostrat favorable a la proposta russa perquè Damasc cooperi amb la comunitat internacional en el control de les armes químiques i en la seva total destrucció. Síria "saluda la iniciativa russa, partint de la preocupació del dirigents sirians per la vida dels seus ciutadans i la seguretat del país", ha afirmat Muallen.

El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha demanat al règim de Bashar al-Assad que entregui totes les armes químiques en una setmana per evitar l'atac. En una compareixença convocada d'urgència després de la reunió amb Walid Muallen, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, ha vist amb bons ulls la proposta dels Estats Units. "Si posar sota control les armes químiques a Síria evita l'atac, Rússia se sumarà immediatament a aquest procés". 

Lavrov i el seu homòleg sirià s'han mostrat convençuts que, malgrat la gravetat de la situació, hi ha marge per a un acord diplomàtic. El govern sirià està disposat a anar "sense cap tipus de condicions" a una conferència internacional de pau per resoldre el conflicte que des de fa dos anys esquinça el país. Tanmanteix, els dos han alertat les potències que volen atacar Síria que una intervenció militar podria tirar per terra aquesta possibilitat.

El ministre rus ha tornat a acusar els grups opositors d'haver utilitzat armes químiques perquè la responsabilitat caigués sobre el règim de Bashar al-Assad i provocar així la intervenció de la comunitat internacional. Rússia ha advertit que ajudarà Síria si és atacada des de l'exterior de la mateixa manera que ho fa ara subministrant armes i diners.

La trobada ha tingut lloc el dia abans que el president dels Estats Units, Barack Obama, es dirigeixi als nord-americans per explicar la seva decisió d'atacar objectius militars a Síria com a resposta a l'atac químic contra la població civil. El missatge d'Obama coincidirà amb el començament del debat al Congrés dels Estats Units per donar el vistiplau a una acció exterior. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut