El ministre d'Afers Exteriors francès, Laurent Fabius, amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, parlant sobre Síria.
El ministre d'Afers Exteriors francès, Laurent Fabius, amb el secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, parlant sobre Síria. (Foto: Reuters)
París

França presentarà al Consell de Seguretat de l'ONU la proposta russa del desarmament sirià

Mentre Rússia i Síria treballen conjuntament per elaborar un pla "concret, clar i eficaç" per posar sota control internacional l'arsenal d'armes químiques, França ha anunciat que presentarà aquest dimarts un projecte de resolució per concretar la proposta russa. El text condemnarà la massacre del 21 d'agost i exigirà que el règim aclareixi el programa sirià d'armes químiques.

RedaccióActualitzat
Mentre Rússia i Síria treballen conjuntament per elaborar un pla "concret, clar i eficaç" per posar sota control internacional l'arsenal d'armes químiques, França ha anunciat que presentarà aquest dimarts al Consell de Seguretat de l'ONU un projecte de resolució per concretar la proposta russa, segons ha avançat el ministre d'Afers Exteriors francès, Laurent Fabius. El text, en primer lloc, condemnarà la massacre del 21 d'agost passat als afores de Damasc i exigirà que el règim aclareixi el programa sirià d'armes químiques i el posi "sota el complet control" de la comunitat internacional.

L'anunci l'ha fet Fabius després que s'hagi reunit amb el president Françosi Hollande i quan el conflicte ha donat un nou gir amb la proposta de Moscou. El titular d'Exteriors, però, ha advertit que cal ser "extremadament vigilant" per evitar tota "maniobra dilatòria". Per al ministre, és necessari que els primers compromisos siris "siguin gairebé immediats", començant per l'adhesió del país a l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques. "Calen resultats ràpids", ha afegit el ministre, que ha recordat que l'objectiu de França des del principi ha estat "l'eliminació de l'amenaça química i la protecció del poble sirià". Fabius considera també que la fermesa de la comunitat internacional ha propiciat el canvi de la postura russa.

Mentrestant, la Casa Blanca valora seriosament la proposta d'un control internacional de l'arsenal químic de Bashar al-Assad. Es tracta d'una proposta llançada pel secretari d'Estat nord-americà i recollida i ampliada per Rússia, en el que podria ser una sortida negociada a la crisi siriana. "Si podem exhaurir els esforços diplomàtics i trobar una fórmula que atorgui a la comunitat internacional un mecanisme verificable i aplicable per gestionar les armes químiques a Síria, aleshores hi estic d'acord. Però haurem d'esperar a saber-ne els detalls", ha admès el president Barack Obama.

Aquesta és una via que podria haver nascut a Sant Petersburg, durant la trobada del G-20, i que l'administració Obama podria fer servir com una taula de salvació. Una sortida diplomàtica a la crisi de Síria també és aplaudida pel Congrés, que patia per haver-s'hi de pronunciar, amb els votants en contra i amb eleccions d'aquí a un any.
Anar al contingut