Barcelona

El Parlament lliura les medalles d'Honor de la institució a Anna Veiga, Núria Gispert i Carme Ruscalleda

La cambra lliura les medalles d'Honor de la institució a l'activista social Núria Gispert, la cuinera Carme Ruscalleda i la biòloga Anna Veiga. Les guardonades defensen la innovació, la feina de qualitat i que es legisli pensant en els més pobres.

RedaccióActualitzat
El Parlament ha lliurat la medalla d'Honor de la institució a l'activista social Núria Gispert i Feliu, la cuinera Carme Ruscalleda i Serra i la biòloga Anna Veiga i Lluch en la vigília de la Diada.

La periodista Elisenda Roca ha estat l'encarregada d'iniciar l'acte amb la glossa de les tres guardonades. En el discurs d'agraïment, Gispert ha demanat que es legisli a favor de les persones més desafavorides i que no es facin més passos enrere en l'estat del benestar. També ha destacat que "una societat que no inverteix en els infants és una societat miop". Ruscalleda ha destacat que "la projecció de la marca cuina catalana és imparable" i ha situat Sant Pol i "l'ADN català" entre les seves inspiracions, mentre que Veiga ha destacat que en la seva trajectòria han estat clau la innovació i el treball en equip.

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha destacat que Catalunya té "uns reptes socials i nacionals innegables" i per això "en les circumstàncies actuals, no volem fer una passa enrere, sinó mobilitzar-nos per un futur millor".

Per la seva part, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha remarcat el reconeixement al "talent femení català" d'unes dones que han treballat amb "generositat" i "sacrificant" hores de família. "

L'acte ha acabat amb un concert del Cor Vivaldi, que ha dedicat una peça a cadascuna de les guardonades, i la interpretació de l'himne nacional. Hi han assistit membres de la mesa, presidents i portaveus dels grups parlamentaris, membres del govern i representants d'institucions, entitats cíviques, socials, culturals i econòmiques del país.

La mesa va decidir atorgar les tres medalles d'honor per reconèixer el talent femení i la incidència creixent de les dones en diferents àmbits de la vida pública de Catalunya.

Les tres guardonades

Núria Gispert (Barcelona) és activista social. Llicenciada en Magisteri, ha participat en diverses iniciatives cíviques, especialment al barri de Sant Andreu, on va fundar l'associació de veïns i la primera junta del Club Natació Sant Andreu. La medalla li ha estat atorgada per la seva trajectòria vital, marcada pel compromís social, que l'ha portat a participar en la política municipal, l'activisme veïnal i cívic i en moltes iniciatives de caràcter solidari.

Carme Ruscalleda (Sant Pol de Mar, 1952) és una de les figures més destacades de la cuina catalana. Va obrir el restaurant Sant Pau i un altre a Tòquio, premiats entre tots dos amb tres estrelles de la prestigiosa Guia Michelin. També ha publicat diversos llibres i ha rebut destacats guardons, com el Premi Nacional de Gastronomia del govern espanyol o la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. La mesa li atorga la medalla per contribuir a fer de Catalunya una potència de primer orde en l'àmbit gastronòmic i per defensar els avantatges de la cuina mediterrània i els hàbits d'alimentació saludables.

Anna Veiga (Barcelona, 1956), doctora en Ciències Biològiques, és una de les màximes especialistes en fecundació "in vitro" de tot l'Estat, considerada mare cientifica del primer nadó concebut amb aquesta tècnica a Espanya, i és una de les científiques capdavanteres a l'estat en l'estudi de les cèl·lules mare. Dirigeix el centre de recerca i desenvolupament del servei de reproducció assistida de l'Institut Dexeus de Barcelona i va participar en el primer naixement mitjançant la tècnica de fecundació "in vitro". La medalla se li entrega per la seva carrera científica de la biomedicina, concretament en la reproducció assistida, el tractament de l'esterilitat i el desenvolupament embrional.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut