Centenars de persones al passeig de Gràcia de Barcelona. (Foto: EFE)
Centenars de persones al passeig de Gràcia de Barcelona. (Foto: EFE)
Barcelona

Barcelona, epicentre de la Via Catalana

En alguns punts de la ciutat, en comptes d'una cadena s'han format petites concentracions. La plaça de Catalunya ha centrat les celebracions amb actuacions musicals i el discurs d'una emocionada Carme Forcadell.

RedaccióActualitzat
Barcelona, en tant que capital, ha tingut un protagonisme especial a la Via Catalana. L'ANC, conscient que els seus trams serien els més concorreguts, va decidir desdoblar en dues parts la cadena. Una pel litoral: el Port Olímpic, la Barceloneta i que continuava fins a l'avinguda Paral·lel i la plaça d'Espanya, on s'ha instal·lat un mural on es podia llegir: "We want independence".

L'altra passava per la Sagrada Família, que ha tancat les portes al públic a les 14.00 per "motius de seguretat". Aquest segon eix passava també pel parc de la Ciutadella i el Parlament --tram ocupat pels diputats que han decidit participar-hi-- i la plaça de Sant Jaume, tram que s'ha reservat als membres del govern i de l'Ajuntament.

El passeig de Gràcia i el Camp Nou han estat altres punts destacats de la via. El pas de la cadena per l'estadi del Barça va generar cert malestar. El president del R. C. D. Espanyol, Joan Collet, hauria preferit que la cadena passés per un camp "més neutral", com l'Olímpic de Montjuïc.

Aquest segon eix ha passat també per la plaça de Catalunya de Barcelona, centre de la celebració. Aquí hi havia la presidenta de l'Assemblea, Carme Forcadell, que ha tancat la cadena com a escenificació que la via finalment ha quedat unida. Al seu costat hi havia la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i altres personalitats.

A dos quarts de sis de la tarda han començat els parlaments des del Pertús, Amposta i Barcelona. Carme Forcadell, emocionada, ha tancat les intervencions. "Som un poble perquè ho volem ser. Què o qui defineix un poble sinó la voluntat de ser? Avui ho hem demostrat". "Només tenim dues opcions: desaparèixer com a poble o la independència", ha afegit.

En molts punts de la ciutat, més que una cadena s'han format petites concentracions. La plaça de Catalunya i el primer tram del passeig de Gràcia fins a la Gran Via han quedat gairebé plens. Hi ha hagut un incident sense conseqüències. Els Mossos d'Esquadra han desallotjat el perímetre entre el passeig de Gràcia, el carrer Casp i la Gran Via durant una estona per una falsa amenaça de bomba.

Cadena humana a la seu de La Caixa

Paral·lelament a la Via Catalana, el moviment liderat per l'economista Arcadi Oliveres i la monja Teresa Forcades, Procés Constituent, ha convocat una cadena humana per encerclar la seu central de La Caixa, a la Diagonal de Barcelona. Els concentrats han reclamat el dret a "decidir-ho tot", tant la independència nacional com la social.

L'acte ha començat poc després de les 3 de la tarda, amb un seguit de parlaments de representants que han defensat una educació i sanitat públiques i de qualitat, una justícia ràpida i eficient per a tothom, el dret a l'avortament lliure i gratuït o una renda mínima garantida, entre d'altres. Després d'una intervenció musical, s'ha llegit una carta de Teresa Forcades, que és a Alemanya, i Arcadi Oliveres ha fet la seva intervenció. Cap a les 5 de la tarda, els activistes s'han anat col·locant a cadascun dels cinc trams amb què s'havia dividit la cadena humana alternativa.

A més d'encerclar els edificis de La Caixa, els activistes s'han unit per dos punts diferents amb la Via Catalana que passava per la plaça Francesc Macià i la Travessera de Les Corts.
Anar al contingut