La Festa del Cel se celebra des de fa 21 anys.
La Festa del Cel se celebra des de fa 21 anys.
Barcelona

Barcelona suspèn la Festa del Cel de la Mercè perquè el Ministeri de Foment no l'ha autoritzat

L'Ajuntament de Barcelona suspèn la Festa del Cel de la Mercè, perquè el Ministeri de Foment no autoritza la utilització de l'aeroport del Prat per raons mediambientals de soroll i de capacitat operativa de l'aeroport. Aquesta exhibició aèria se celebra des de fa 21 anys.

RedaccióActualitzat
Aquest any Barcelona no celebrarà la Festa del Cel, el festival aeri que aplegava milers de persones a les platges de la ciutat.

El Ministeri de Foment no ha autoritzat l'aeroport del Prat a fer el canvi en la configuració de pistes que permet l'exhibició aèria: passar d'operar de la configuració Oest, que és l'habitual, a l'Est. Això vol dir que els avions entrin per Gavà i surtin pel port de Barcelona durant les hores de l'exhibició aèria.

Una de les exempcions que pot permetre canviar la configuració de l'aeroport és per "l'organització d'actes d'especial projecció oficial o cultural", que és la que havia demanat l'Ajuntament de Barcelona per poder fer les exhibicions aèries de la Festa al Cel. L'exempció, però, no ha estat autoritzada.

Concretament la prohibició ve d'AESA, l'Agència Estatal de Seguretat Aèria, que ha emès un informe que es basa en dos criteris. Un d'ambiental, de soroll sobre Gavà i Castelldefels, que diu aquesta agència que és incompatible amb la Declaració d'Impacte Ambiental i Disciplina del Soroll. L'altre, operatiu, segons el qual haver de canviar la configuració de pistes comporta que l'aeroport tingui menys capacitat operativa i això comporta retards.

L'Ajuntament recorda que sempre s'havien trobat solucions tècniques per fer-ho compatible i reclama recuperar l'entesa per poder tornar a fer la Festa del Cel en pròximes edicions. En un comunicat, el consistori indica que mantindrà la col·laboració amb el ministeri per trobar solucions conjuntes.

La Festa al Cel és una exhibició aèria molt popular que se celebra en el marc de les Festes de la Mercè des de fa 21 anys. Totes les edicions han estat autoritzades per l'Agencia Estatal de Seguridad Aeronáutica (AESA), que emet la seva conformitat prèvia consulta a AENA Aeropuertos.
Anar al contingut