Barcelona

La BBC emet un reportatge sobre Teresa Forcades i la defineix com "la monja més radical d'Europa"

Intel·lectual, d'esquerres, independentista, revolucionària, anticapitalista... La BBC parla d'una monja benedictina que no deixa indiferent ningú. La defineix com "la més radical d'Europa". La cadena britànica recull en la seva pàgina web el contingut del programa que aquest dissabte s'emet al World Service Radio.

RedaccióActualitzat
Intel·lectual, d'esquerres, independentista, revolucionària, anticapitalista... La BBC parla de Teresa Forcades i la defineix com "la monja més radical d'Europa". La cadena britànica recull en la seva pàgina web el contingut del programa que aquest dissabte s'emet al World Service Radio de la BBC i que està dedicat a la benedictina. En el text digital previ al reportatge, el periodista novaiorquès, Matt Wells, explica de Forcades, per exemple, que sembla que estigui, sempre, "almenys, en dos llocs alhora", o que el seu "anglès perfecte" se sent, d'alguna manera "fora de lloc en els claustres humils i tranquils del monestir de San Benet".

Però aquests trets es tornen purament anecdòtics a mesura que l'article avança. "No hi ha cap polític com ella". Wells ho té clar. I no perquè no es desprengui mai de l'hàbit, sinó perquè tot el que fa "neix d'una profunda fe i devoció cristiana". Això no treu, paradoxalment, que la benedictina hagi llançat dures crítiques a l'Església i, sobretot, "als que la dirigeixen".

El reportatge tracta també del Procés Constituent que Forcades encapçala juntament amb l'economista Arcadi Oliveres i els 50.000 catalans registrats. Per cert, que d'ells en destaca el perfil no creient. "No crearà un partit polític", subratlla Wells, però és sense dubte una figura política amb la missió de "derrocar el capitalisme internacional" i canviar el mapa d'Espanya.

La necessitat de modernitzar l'Església del segle XXI passa, segons argumenta Forcades al documental, perquè la dona s'incorpori al sacerdoci i perquè les persones homosexuals puguin servir obertament la institució. El reportatge també mostra les opinions d'aquesta religiosa "revolucionària" sobre temes tan espinosos com l'avortament, la nacionalització de les empreses energètiques, la necessària derogació de les lleis d'immigració, la col·locació dels mitjans públics sota el control democràtic, incloent-hi internet, o sobre l'abolició de les forces armades en una futura Catalunya lliure.

"Mentre espero, les germanes deixen de parlar", explica el periodista responsable del reportatge. "No tenen cap dubte que el seu talent i la seva fama són dons de Déu" i que ella està "preparant el terreny per a un nou futur més feminista per a l'Església catòlica".
Anar al contingut