Barcelona

Homs respon a Rajoy que "el govern explorarà el diàleg, però no se sotmetrà a dilacions innecessàries"

En cinc punts, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha valorat la resposta de Mariano Rajoy a Artur Mas sobre la consulta, una rèplica que en cap cas es troba "a l'alçada del que ha expressat el poble de Catalunya". Amb un cert regust de decepció, Homs ha subratllat que, "encara que la discussió no es trobi aquí", el govern persistirà en "el principi de legalitat" acordat en la Declaració de Sobirania i explorarà el diàleg, però també ha advertit que "no se sotmetrà a dilacions innecessàries".

RedaccióActualitzat
La valoració oficial per part de la Generalitat de la resposta a la carta d'Artur Mas, que va donar aquest dissabte el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, l'ha donat el conseller de la Presidència, Francesc Homs. En la compareixença de premsa oferta, Homs ha fet cinc consideracions.

En primer lloc, Homs ha dit que el govern esperava, i el president Mas pretenia, rebre una resposta de Rajoy "a l'estil Cameron", atès el clam majoritari que ha mostrat el poble català a favor de procedir a una negociació oberta. "Nosaltres, el que preteníem era que Rajoy actués igual que Cameron en el cas d'Escòcia", ha dit Homs. Aquesta ha estat la primera decepció del govern, una sensació que s'ha fet extensiva al segon punt esgrimit pel conseller.

La resposta "no està a l'alçada"

Homs ha explicat que "la resposta a la carta no està a l'alçada del que el poble de Catalunya ha expressat" i s'ha referit, en aquest apartat, a l'argument de "les majories silencioses" esgrimit per l'executiu central que no van sortir al carrer el passat 11 de setembre, però que també mereixen ser escoltades. Soraya Sáenz de Santamaría va declarar en aquest sentit, valorant la Diada, que el govern espanyol es deu a tots els ciutadans, també a "les majories silencioses" que no es van manifestar el passat 11 de setembre. Com a rèplica, Homs ha recordat que el poble català va manifestar "a les urnes" i en unes eleccions que van ser "les eleccions més massives de tota la historia", que "volia ser consultat en els pròxims temps i que volia poder decidir". A través dels resultats d'aquells comicis, Catalunya es va manifestar majoritàriament a favor de "disposar d'un estat propi" d'una manera democràtica, contrastable i pacífica, ha aclarit Homs.

El govern persistirà en el "principi de legalitat"

El tercer punt al qual s'ha volgut referir el conseller de la Presidència ha estat el debat sobre el "principi de legalitat", un principi que sempre ha estat "el nord del govern i del Parlament de Catalunya", com demostra l'exemple més rotund, en opinió d'Homs, que és la Declaració de Sobirania del 23 de gener. Així, el vicepresident ha remarcat que aquest principi "apostava per fer les coses en el marc de la legalitat" i per això el govern persistirà en aquests arguments legals. Tot i això, Homs ha volgut deixar clar que "la discussió no és aquí" i que el tema no rau principalment en el debat sobre la legalitat o no de la consulta, sinó en com donar sortida a allò que el poble de Catalunya demana.

Diàleg sí, però sense dilacions en el calendari

Homs ha dit que el compromís amb el diàleg manifestat per Rajoy és el mateix principi defensat tant pel president de Catalunya com per les seves institucions. "Nosaltres l'explorarem", ha afirmat el conseller Homs, "però no podem ser ingenus", ha aclarit. I ha afegit, que, "no podem acceptar que, com a conseqüència d'aquest diàleg, el procés se sotmeti a dilacions innecessàries". Per tant, i en resum, Homs ha dit que el govern es compromet a prendre's "seriosament el compromís de Rajoy" en el benentès que "no admetrem dilacions en el calendari".

Ronda de contactes per fer la consulta el 2014

Per últim, Francesc Homs ha anunciat que en els pròxims dies, el govern obrirà contactes amb els diferents grups parlamentaris per establir les bases necessàries per fer la consulta el 2014 "i complir el nostre compromís", ha dit.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut