Boletaires a la zona de Valarties.
Vigilants de camp privats s'encarregaran de controlar les zones.
Vielha

La Vall d'Aran vol prohibir anar a caçar bolets als visitants que no s'allotgin al territori

El Conselh Generau d'Aran està disposat a aplicar mesures estrictes per limitar la recollida de bolets en el seu territori. El govern aranès vol prohibir anar a caçar bolets a tots aquells que no visquin o s'allotgin a la vall. Aquesta decisió està previst que es comenci a adoptar a partir de l'any que ve.

RedaccióActualitzat
La Vall d'Aran vol prohibir la recollida de bolets al seu territori als visitants que no hi pernoctin. Només ho permetrà als residents, als que hi tinguin una segona residència o als turistes que s'allotgin en un establiment reglat.

Els experts en micologia creuen que regular-ne la recollida és positiu, però que s'ha de fer amb consens. La normativa es podria aplicar l'any que ve, segons apunta el síndic d'Aran, Carlos Barrera: "Es tracta d'una mesura de regulació per evitar l'espoliació dels bolets als boscos de la Vall d'Aran."

Barrera ha assegurat: "No té absolutament cap afany recaptatori perquè és una regulació. No s'aplicarà cap taxa i els residents, propietaris d'una segona residència i tota persona que s'allotgi a la Vall d'Aran tindrà el dret gratuït d'accedir als boscos i recollir els bolets, sense limitació de pes." Des del sector turístic es queixen, però, de tenir poca informació sobre la normativa i les possibles sancions als turistes que no s'allotgin a l'Aran.

La Generalitat assegura que la Vall d'Aran té plenes competències per decidir com regula l'accés als seus boscos. Pel que fa als boscos que són de titularitat de la Generalitat -menys d'un 20% del total-, en els pròxims quatre anys volen anar estenent el pla pilot que està donant bons resultats a Poblet. Allà es paga una llicència de deu euros per temporada, amb permís per collir-ne fins a sis quilos cada dia. El preu per a residents és d'un euro. Això ha ajudat a regular i a compensar l'impacte dels caçadors de bolets al medi natural.
Anar al contingut