Barcelona

El primer ministre letó es referma en l'eventual reconeixement d'una Catalunya independent si el procés és legítim

El portaveu del cap del govern de Letònia, primer dirigent internacional favorable a reconèixer una Catalunya independent si el procés de secessió és legítim, assegura que "no vol retractar-se de res del que va dir". Aquesta actitud contrasta amb els comunicats dels Ministeris d'Afers Estrangers letó i lituà. El portaveu letó admet que la resposta s'ha donat des de Madrid, i no pas des de Riga.

RedaccióActualitzat
El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, "no vol retractar-se de res del que va dir" sobre una Catalunya independent. D'aquesta manera s'ha expressat el seu portaveu, Martins Panke, a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), després que el Ministeri d'Afers Estrangers letó s'ha fet enrere en el suport al procés sobiranista. Com s'entén aquesta contradicció? Segons el portaveu, la resposta letona a la pressió diplomàtica espanyola l'està dirigint el Ministeri d'Afers Exteriors -i no pas el gabinet del primer ministre. En qualsevol cas, ha afegit Panke, des de Madrid volien saber "si hi ha un posicionament oficial" sobre la qüestió catalana, cosa que, remarca Panke, de moment no existeix.

El portaveu de Dombrovskis ha afirmat  que "el primer ministre va dir el que va dir" i "no ho retira". En una entrevista amb l'ACN, preguntat sobre si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, Valdis Dombrovskis va dir: "Francament, per ara no tenim un posicionament oficial sobre aquests temes, però si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant: per què no?". El dirigent letó va ser el primer representant d'un govern estranger a fer públic aquest eventual reconeixement.

El fet que l'oficina del primer ministre letó mantingui el discurs sobre Catalunya contrasta amb el comunicat emès aquest mateix dilluns pel Ministeri d'Afers Estrangers del país bàltic, que, com ha fet Lituània, denuncia la interpretació "tendenciosa" que s'ha fet de les paraules dels seus dirigents i afegeix que el procés català s'ha de resoldre d'acord amb la Constitució espanyola.

Les rectificacions han arribat després que el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García-Margallo, ha cridat a consultes els ambaixadors de Letònia i Lituània. Cadascuna de les representacions diplomàtiques s'ha reunit aquest dilluns durant 20 minuts amb García-Margallo per escoltar la queixa del Regne d'Espanya.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut