Oriol Junqueras als estudis de Catalunya Ràdio.
Oriol Junqueras als estudis de Catalunya Ràdio.
Barcelona

Junqueras rebat Almunia: "Cap directiva europea preveu l'exclusió d'un territori per exercir un dret democràtic"

El president d'ERC ni confirma ni nega que estigui parlant amb Mas de dur el referèndum al Congrés i només avança que l'estretègia és evidenciar als ulls dels conciutadans espanyols i de la comunitat internacional que Catalunya vol votar i l'estat espanyol no l'hi deixa.

Victòria MiróActualitzat
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat que la UE és "un club d'estats demòcrates" i, per tant, "és inimaginable que facin fora algú per usar les regles que estan obligats a complir". En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Junqueras ha respost l'avís d'Almunia que una Catalunya independent quedaria fora de la UE recordant-li que "cap directiva europea, cap article i cap llei preveu l'exclusió d'un territori per exercir un dret democràtic".

Oferta de diàleg tramposa

Oriol Junqueras ha advertit que la resposta de Mariano Rajoy a la carta d'Artur Mas ha estat ambigua respecte a la consulta per no quedar en evidència davant del món. La interpretació del líder dels republicans de la missiva del president del govern espanyol oferint diàleg sense dates és que Rajoy "juga les seves cartes amb tanta habilitat com sap i usa tota la força de cara a la comunitat internacional per no explicitar el seu no rotund a les aspiracions independentistes de Catalunya. A més, Junqueras ha dit que ell és partidari del diàleg sempre que sigui "entre iguals" i que fins ara només hi ha hagut "un monòleg de l'estat espanyol i, quan no n'ha tingut prou, un monòleg del Constitucional".

Davant d'això, Junqueras ha dit que "l'únic que hem de tenir clar és que els ciutadans de Catalunya hem de poder votar i que cal carregar-nos de raons davant del fet que algú no ens deixa votar".

Duran la consulta al Congrés?

Però el líder d'ERC, soci del govern Mas, no ha volgut confirmar ni desmentir que després de la carta de Rajoy estiguin parlant amb el president de dur la consulta al Congrés. "La meva obligació és ser eficaç i per a això cal discreció", s'ha disculpat.

Amb tot, ha insistit que l'estratègia és clara: "El que estem fent és evidenciar que volem votar i que l'estat espanyol no ens vol deixar votar. Per als ciutadans Catalunya ja és evident, però ho hem de tornar a evidenciar als ulls dels conciutadans espanyols i de la comunitat internacional. Aquest és el nostre intent, poder votar".
Anar al contingut