Les cames d'una nena molt prima.
Si no es corregeixen les mesures d'austeritat, el 34,5% dels catalans estarà en risc de pobresa el 2025.
Barcelona

Catalunya tindrà 2,6 milions de pobres el 2025 si no es corregeixen les mesures d'austeritat

Així conclou un informe de l'ONG Intermón Oxfam, que alerta que si no es corregeixen les mesures d'austeritat el 34,5% dels catalans estarà en risc de pobresa el 2025. L'estudi indica també que si es mira el conjunt de l'estat espanyol, el nombre de pobres serà de 20 milions de persones i un de cada tres pobres d'Europa viurà a Espanya.

RedaccióActualitzat
El 2025 Catalunya tindrà 2,6 milions de pobres si es manté la tendència actual. Així conclou un informe de l'ONG Intermón Oxfam, "La trampa de l'austeritat", que alerta que si no es corregeixen les mesures d'austeritat el 34,5% dels catalans estarà en risc de pobresa el 2025.

L'estudi indica també que si es mira el conjunt de l'estat espanyol, el nombre de pobres serà de 20 milions de persones, un 42% de la població, i un de cada tres pobres d'Europa viurà a Espanya. Malgrat la cruesa d'aquestes dades, actualment a l'estat espanyol hi ha més de 12 milions de ciutadans vivint sota el llindar de la pobresa -és a dir, un de cada quatre o el 27% de la població- i la xifra d'europeus en risc d'exclusió social supera els 121 milions de persones.

Intermón ha analitzat diversos països de la Unió Europea en l'informe i destaca que Espanya és el quart país amb més desigualtat i està en pitjor situació que Grècia. Només té al davant Letònia, Bulgària i Portugal.

"El panorama sembla catastrofista, però no ho és si es reacciona a temps. Hi ha solucions per evitar aquest pronòstic, però passen per abandonar les polítiques d'austeritat que s'han implantat a Europa i a tot l'estat espanyol, que no contribueixen al creixement sinó que generen grans dosis de desigualtat i empobreixen els ciutadans", ha manifestat el director d'Intermón Oxfam a Catalunya, Francesc Mateu.

L'informe de l'ONG ressalta que es pot trigar més de dues dècades a tornar als índexs de pobresa del 2008. "Estem assistint a un canvi de model de societat en què la diferència entre rics i pobres podria assolir nivells similars als del Sudan del Sud o el Paraguai", insisteix. Les mesures d'austeritat, entre les quals es troben els 4,5 bilions d'euros invertits en el rescat de la banca, asseguren, "no estan aconseguint reduir els nivells de deute ni crear un creixement econòmic inclusiu".

Davant tot plegat, Intermón Oxfam ha fet una crida als responsables europeus i els ministres de Finances de la UE a aparcar l'austeritat i a liderar altres models de creixement social i econòmic.
Anar al contingut