Berlín

Merkel aconsegueix el tercer mandat a Alemanya amb els millors resultats des del 1957

La líder de la CDU i actual cancellera alemanya revalida el càrrec amb una contundent i històrica victòria que li permet afrontar un tercer mandat molt reforçada. Els grans resultats fins i tot li podrien donar la capacitat de governar en solitari.

RedaccióActualitzat
Victòria indiscutible i històrica d'Angela Merkel en les eleccions federals. Tornarà a governar per tercer cop consecutiu. Ho farà amb més vots que mai, i fregant la majoria absoluta. La cancellera es debat ara entre governar en solitari o formar una gran coalició amb els socialdemòcrates de Peer Steinbrück.
 
Amb un 41,5% dels vots, Merkel ha aconseguit amb el seu estil pragmàtic i de proximitat un triomf inèdit al país des del 1957, quan el primer canceller de l'Alemanya federal, Konrad Adenauer, va obtenir la seva segona majoria absoluta. Una victòria  que podria enterrar el sistema de pactes que ha regit la política alemanya des de la Segona Guerra Mundial.
 
L'altra cara de la moneda són els liberals, la força amb què Merkel havia format coalició en el segon mandat. Amb un 4,8% dels sufragis, s'han enfonsat i per primera vegada en els seus 65 anys d'història no tindran representació al Parlament.

El Partit Liberal ha estat tradicionalment el partit frontissa a Alemanya, i ha participat en 17 dels 22 governs que hi ha hagut des de la Segona Guerra Mundial.

Així, l'única possibilitat seria la gran coalició entre els cristianodemòcrates i els socialdemòcrates de Peer Steinbrück. Segons el recompte encara provisional, l'SPD obtindria un 25,7% dels vots.
 
Els Verds obtenen un 8,4% dels vots i el partit d'esquerres, un 8,6%. La sorpresa seria el 4,7% per als euroescèptics d'Alternativa per Alemanya, un resultat espectacular que els deixaria a les portes del Parlament.

Reforç a les seves polítiques

"La dona més poderosa del món", títol atorgat per la revista "Forbes", seguirà com a cancellera i afrontarà un tercer mandat reforçada. De fet, ha aconseguit una proesa que a Europa no ha assolit cap dels seus homòlegs: ni a Espanya ni a França ni a Itàlia ni al Regne Unit els caps de govern no han pogut aconseguir ser reelegits després de l'esclat de la crisi financera.

Els alemanys han demostrat a les urnes que estan satisfets de la gestió dels conservadors durant la crisi de l'euro i han atorgat a la cancellera quatre anys més de mandat per continuar amb les seves polítiques d'austeritat, tant a escala interna com a Europa.
 
Eufòria a la CDU
 
A la seu de la CDU a Berlín, l'alegria s'ha desfermat a quarts de set de la tarda quan ha fet la seva aparició la cancellera. Merkel, amb un gran somriure, ha qualificat el resultat d'excel·lent i, sobretot, s'ha dedicat a agrair a tots els membres del seu partit la feina que han fet. Un per un, ha nomenat la gent del seu equip, i també ha explicat que ha trucat a tots els que no podien ser allà en aquells moments d'alegria.
 
No ha parlat de possibles aliances i ha afegit que serà dilluns quan es posin a treballar amb responsabilitat, després de les celebracions. També ha promès fer tot els possibles perquè els pròxims quatre anys siguin anys de prosperitat.
 
"La pilota és al camp de la senyora Merkel"

El líder dels socialidemòcrates ha comparegut al mateix temps que Angela Merkel. Peer Steinbrück l'ha felicitat i li ha recordat que té una gran responsabilitat.

Steinbrück ha reconegut que l'SPD no ha assolit el resultat que volien. "És notablement millor que el del 2009, però no el que volíem". El seu partit sumaria entre tres i quatre punts més que fa quatre anys.

Sobre l'escenari postelectoral, Steinbrück no s'ha mullat sobre la formació de govern. Assegura que "l'SPD no ha d'especular sobre com formar govern, la pilota és al camp de la senyora Merkel, és ella la que ha de trobar la seva majoria".

Participació a l'alça
 
Els comicis han atret més votants que mai als col·legis electorals. El 73% dels més de 60 milions d'alemanys cridats a votar han acudit a les urnes. La participació ha pujat un 2,2% respecte a l'última cita electoral i es trenca la tendència a la baixa que registrava el país des del 2002.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut