Madrid

L'operació al rei Joan Carles acaba amb èxit, però l'hauran de tornar a operar d'aquí a dos mesos

El rei ha passat bona nit, ha abandonat la Unitat de Cures Intensives i evoluciona de manera molt satisfactòria, segons l'informe mèdic llegit aquest migdia per la directora de l'Hospital Universitari Quirón, Lucía Alonso.

RedaccióActualitzat
L'operació al rei Joan Carles a l'Hospital Quirón de Madrid ha estat un èxit, però tot i això caldrà tornar a intervenir-lo d'aquí a uns dos mesos. Així ho han explicat els metges en una roda de premsa després de concloure l'operació en què li han substituït la pròtesi al maluc esquerre i que ha durat dues hores i mitja.

Al monarca li han posat una pròtesi provisional, i més endavant caldrà tornar a operar-lo per col·locar-li la definitiva. Els cirurgians han indicat que això no serà abans de vuit setmanes ja que primer haurà de fer tractament amb antibiòtic intravenós durant unes sis setmanes i descansar dues setmanes més abans de tornar a entrar a quiròfan.

Mentrestant, haurà de fer rehabilitació "no agressiva" -com caminar dins d'una piscina- i podrà recuperar l'agenda a l'interior de La Zarzuela i amb moderació, cosa que implica que el rei no podrà presidir els actes del 12 d'octubre ni com a cap de les forces armades, que suposa presidir l'habitual desfilada militar.

Evoluciona molt satisfactòriament

L'últim informe mèdic, d'aquest dimecres al migdia, ha indicat que el rei ha passat bona nit, ha abandonat la Unitat de Cures Intensives i evoluciona de manera molt satisfactòria, segons ha llegit la directora de l'Hospital Universitari Quirón, Lucía Alonso.

En dues fases

Just després de l'operació, el cirurgià Miguel Cabanela, que l'ha intervingut juntament amb el seu col·laborador habitual a la Clínica Mayo de Minnesota, Robert Trousdale, ja va explicar que al monarca li havien trobat dos tipus de gèrmens diferents al teixit que envolta la pròtesi que li van col·locar el novembre passat. Aquest és el motiu pel qual s'ha optat per afrontar la intervenció en dues fases.

Agenda plena fins a l'últim moment

En un acte aquest dilluns al palau de La Zarzuela, el monarca va fer broma amb la seva tornada al "taller", com anomena l'hospital, i va convidar els periodistes a ajudar com a "mecànics" en la intervenció.

El rei ha mantingut la seva agenda de treball fins a l'últim moment i abans de l'operació ha rebut 16 nous ambaixadors a palau en l'acte de presentació de les seves credencials.

Onzena intervenció quirúrgica

L'enèsima operació de Joan Carles I -és l'onzena vegada que passa pel quiròfan- es va saber divendres, després d'un matí d'intensos rumors sobre una possible abdicació. La Zarzuela els va desmentir categòricament i va explicar que, des de principi de setembre, el rei tenia molèsties a la zona del maluc esquerre i havia experimentat un retrocés en el tractament de rehabilitació.

Aquesta situació s'havia fet evident en les últimes aparicions del monarca, l'última, dilluns, en la inauguració de l'any judicial, en què se'l va veure bastant desmillorat i amb problemes per caminar. Després d'analitzar la situació, els metges que porten el monarca van decidir tornar-lo a operar.

Per fer-ho, l'escollit va ser el doctor Miguel Cabanela, prestigiós cirurgià reconstructor vingut expressament dels Estats Units, on treballa a la Clínica Mayo de Rochester.

Després de descartar un trasllat a aquell país, s'ha optat per aquest centre privat de Pozuelo de Alcorcón, on el rei ja ha acudit en altres ocasions per sotmetre's a proves mèdiques. També és l'hospital on van atendre el nét del monarca Felip Joan Froilà Marichalar de les ferides que es va fer en disparar-se al peu amb una escopeta.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut