Madrid

Zapatero diu que les aspiracions independentistes de Catalunya "no són viables" i advoca per una reforma constitucional pactada

L'expresident espanyol obre la porta a una reforma constitucional pactada per tots els partits polítics que dibuixi un model federal que reconegui els fets diferencials, les singularitats polítiques i lingüístiques, i també per delimitar i redistribuir el marc competencial de les autonomies. Zapatero assegura també que no es pot ignorar la voluntat de bona part dels ciutadans de Catalunya.

RedaccióActualitzat
L'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, alerta en una carta a "El Mundo" que les aspiracions independentistes que formula Catalunya avui "no són viables, ni políticament ni jurídicament", segons la Constitució de 1978 i els tractats europeus. De totes maneres, obre la porta a una reforma constitucional pactada per tots els partits polítics que dibuixi un model federal i "ompli els buits i les respostes" que hi ha en la Carta Magna. "És necessari un pacte, un nou pacte". Per l'expresident, "el que és cert és que només hi ha una proposta per abordar-lo, la que ha formulat el PSOE". Aquesta proposta, per l'exmandatari, "conté propostes prou concretes perquè no puguin ser titllades de retòriques i prou obertes per permetre un ampli marge de diàleg i acord", com el reconeixement dels drets diferencials i de les singularitats polítiques o una distribució de les competències que "delimiti millor les responsabilitats respectives de l'Estat i les comunitats".

Malgrat el revés constitucional del 2005 amb l'Estatut de Catalunya i dels intents que hi ha hagut per reformar la Constitució, Zapatero diu que ara no és moment de mirar el passat, i, sí el futur perquè, assegura, no es pot ignorar la voluntat de bona part dels ciutadans de Catalunya. Per això, continua, s'ha de modificar la Constitució per reconèixer els fets diferencials, les singularitats polítiques i lingüístiques i també per delimitar i redistribuir el marc competencial de les autonomies. L'expresident advoca per "un projecte comú respectuós amb les identitats diferenciades".

Perquè la reforma constitucional arribi a bon port, Zapatero emplaça tots els partits a pactar, a ser generosos, a superar perjudicis i "assumir algun risc". I és que conclou "és un camí que hauríem de ser capaços de recórrer. Perquè pot ser, a més, que no en tinguem cap altre".
Anar al contingut