Barcelona

Felip Puig: "Toca pensar que la crisi s'ha acabat i que ja és passat"

El conseller diu que cal actuar amb el convenciment que la ''crisi s'ha acabat'' i ''ja forma part del passat''. Per Puig, la missió de la Generalitat ara és plantejar una estratègia industrial en la qual el protagonisme serà del sector privat davant el final de la política de subvencions.

RedaccióActualitzat
El conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, s'ha mostrat convençut que l'estabilització de l'entorn econòmic permet avançar el final de la crisi i, en aquest sentit, ha assegurat que "toca pensar que la crisi s'ha acabat i que ja és passat". Així ho ha manifestat durant la presentació de les principals actuacions previstes en l'Estratègia Industrial per a Catalunya, que el govern català vol posar en marxa en el període 2013-2016.

Les previsions del departament d'Empresa i Ocupació asseguren que l'atur pujarà d'unes cinc mil persones al setembre. El conseller Felip Puig ha avançat aquestes dades en una entrevista al programa "Economia i Empresa" de Catalunya Informació. Tot i les dades, Puig s'ha mostrat optimista, perquè fa tres mesos seguits que l'atur puja menys que l'any passat. "Al setembre ens podem situar per sota del l'any passat. Continuem deixant de destruir llocs de treball i malgrat no es genera ocupació neta, la tendència comença a ser la desitjada. Aviat sortirem del pou".

El conseller ha anunciat que en les pròximes setmanes Catalunya rebrà una inversió estrangera important del sector del comerç electrònic.

Felip Puig considera que "cal reordenar l'escenari econòmic en el qual ens trobem" després de la "tempesta perfecta", recorrent a "nou mètodes". En aquest nou escenari, ha advertit que s'han acabat les polítiques de subvencions des de les administracions públiques i li ha passat la pilota al sector privat, que, segons ha dit, té la responsabilitat d'invertir els recursos necessaris per recuperar el teixit econòmic i empresarial. El paper de la Generalitat ha de ser, ha continuat, el d'"impulsar", "acompanyar" i "facilitar" l'activitat de les empreses. "Són les empreses les que lideren aquest impuls i el govern el que ha de fer és ajudar-les i donar-los suport", ha sentenciat. De fet, el pla industrial per a Catalunya, que haurà de guiar els pròxims anys de la política de la Generalitat, no va acompanyat de cap memòria econòmica ni previsió inicial de recursos a invertir.

Puig ha insistit que a Europa "s'han acabat les polítiques de subvencions" del passat i ha admès, a més, que en aquests moments "seria incongruent" presentar una memòria econòmica per materialitzar el pla, ja que, entre altres raons, la Generalitat no té aprovats els pressupostos per al 2014. En qualsevol cas, el conseller ha avançat que el govern preveu destinar el 2014 uns "recursos modestos" a la implantació d'aquesta estratègia industrial, sobre la base d'uns comptes per a l'any vinent que "s'estabilitzaran i no cauran més". També compta "alliberar" alguns recursos compromesos en els dos últims anys a l'amortització de deute contret els darrers anys.

L'Estratègia Industrial preveu actuar sobre set àmbits estratègics, ha avançat el conseller, com són l'alimentació, l'energia i els recursos, els sistemes industrials, les indústries relacionades amb el disseny, la mobilitat sostenible, la indústria de la salut i el turisme. De moment, la Generalitat ja ha iniciat els treballs dels programes de mobilitat sostenible i l'agroalimentari i preveu avançar en el disseny de la resta el pròxim trimestre.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut