Imatges de l'atac al centre comercial de Nairobi
Imatges de l'atac al centre comercial de Nairobi.
Nairobi

Els islamistes d'Al-Shabaa assassinen una seixantena de persones en un centre comercial de Nairobi

Entre deu i quinze assaltants van entrar a l'edifici dissabte i van començar a disparar indiscriminadament. Segons la Creu Roja, hi ha seixanta-nou morts i una seixantena de desapareguts. En el seu compte de Twitter, el grup ha assegurat que l'"atac al Westgate és només una fracció molt petita del que els musulmans experimenten a Somàlia en mans dels invasors kenians".

RedaccióActualitzat
El pànic es va apoderar dissabte del Westgate, un dels establiments comercials més luxosos de Nairobi, quan un nombre indeterminat d'assaltants armats, entre 10 i 15, van entrar i van començar a disparar indiscriminadament. Alguns testimonis asseguraven que mataven tothom que no parlés àrab. L'edifici té tres plantes i la zona on s'ubica és de les més riques de la capital.

Al darrere, hi podrien haver els integristes d'Al-Shabaab, grup que el febrer del 2012 va anunciar la seva unió formal a Al-Qaeda. Aquesta milícia radical islàmica, vinculada a la xarxa terrorista Al-Qaeda, va advertir, al llarg de divendres, a través del seu compte de Twitter, que aquest assalt seria "una llarga odissea".

En aquest sentit, va fer al·lusió als atacs terroristes del 2010 a la ciutat índia de Bombai, en què van morir 166 persones després de la presa d'ostatges en hotels de luxe, l'estació de tren i un centre cultural jueu. Al cap d'unes hores d'aquests tuits, la milícia radical islamista donava a entendre que es trobava al darrere de l'atac. "L'atac al Westgate és només una fracció molt petita del que els musulmans experimenten a Somàlia en mans dels invasors kenians", tuitejava Al-Shabaab. Més endavant, el grup radical reivindicava l'acte terrorista i reconeixia, al mateix compte de Twitter, haver mort al centre comercial més de 100 "kuffars" (infidels, en to de menyspreu).

Segons la informació facilitada per diferents cossos diplomàtics, entre les víctimes mortals hi ha ciutadans del Regne Unit, França, el Canadà, l'Índia, Perú, Xina, Sud-àfrica i Ghana. Entre els morts hi ha també un nebot del president kenià, Uhuro Kenyyata, segons va reconèixer el mateix mandatari en un discurs a la nació, en el qual va advertir que el seu país continuarà lluitant contra el terrorisme.

 La Creu Roja, que va fer una crida perquè els ciutadans donessin sang, especialment a l'Hospital Aga Khan, un dels més importants de la capital i el més pròxim al lloc dels fets, ha rebut una resposta multitudinària. Els centres sanitaris estan col·lapsats.

No és la primera vegada que Nairobi viu un atac terrorista a gran escala. Ja en va viure un el 1998, quan Al-Qaeda va provocar dues explosions simultànies a les ambaixades nord-americanes a Kènia i una altra a Tanzània.

La policia va poder evacuar alguns dels retinguts a l'interior del centre comercial. Entre els ostatges alliberats, segons l'ambaixador d'Espanya a Kènia, Javier Herrera, hi ha Silvia Ojeda, una ciutadana espanyola que estava a l'interior de l'edifici amb la seva filla de 12 anys, que en va poder sortir il·lesa.
Anar al contingut