Gamelab presenta les últimes tendències.
Un noi jugant amb un videojoc. (Foto: Reuters)
Terrassa

Els jugadors de videojocs pateixen d'"ull sec" perquè prefereixen no parpellejar que perdre la partida

Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) revela que davant la pantalla d'ordinador es parpelleja unes 5 vegades per minut, quan el recomanable és fer-ho tres vegades més. El director de l'estudi, Genís Cardona, diu que és perquè els jugadors, inconscientment, prefereixen no parpellejar que perdre la partida.

RedaccióActualitzat
Un estudi de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha revelat que molts jugadors de videojocs, especialment els de jocs que són ràpids, pateixen d"ull sec' perquè no parpellegen amb prou qualitat i freqüència mentre juguen.
 
El professor d'Òptica i Optometria de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) a Terrassa, Genís Cardona, autor de l'estudi, ha explicat que els jugadors de videojocs no parpellegen, inconscientment, per por de perdre la partida en els 0,4 segons de falta de flux visual que dura un parpelleig.
 
Segons Cardona, durant el temps de cada parpelleig perdem 0,4 segons de flux visual gràcies a l'extrapolació que fa el cervell de la informació que veiem. "És per això que, inconscientment, quan juguem amb videojocs no parpellegem, cosa que ens pot ocasionar l'anomalia ocular de l'ull sec", segons Cardona, que ha observat aquest fenomen en usuaris que jugaven al "Quake 3" quan els va comparar amb d'altres participants que jugaven a un videojoc més "lent", com l'"Age of Empires".
 
L'estudi, publicat a les revistes "Current Eye Research" i "Optometry Vision Science", apunta a la necessitat d'estudiar com afecta aquesta malaltia a usuaris de telèfons intel·ligents i tauletes.
 
L"ull sec' és una alteració de la superfície ocular que s'origina per falta de producció de llàgrima o per una llàgrima de poca qualitat que s'evapora ràpidament i els seus símptomes són picor i irritació ocular. Cardona ha recordat que una de les causes principals de l"ull sec' és la poca freqüència i qualitat de parpelleig, cosa que es ressent si es fa "un ús prolongat de dispositius informàtics".
 
L'estudi de Cardona revela que les tasques davant la pantalla d'un ordinador afecten molt negativament la freqüència de parpelleig i, en conseqüència, la pel·lícula lacrimal. Segons Cardona, "el més interessant, des del punt de vista optomètric, són els pacients que tenen ull sec marginal, aquells que només desenvolupen símptomes en algunes situacions determinades".
 
"El grup més important d'aquest tipus de pacients són els usuaris d'ordinador, que pateixen molèsties de sequedat ocular cap al vespre, perquè la llàgrima que produeix l'ull no es renova i s'evapora molt ràpidament", ha afegit l'investigador. "De fet, en altres estudis que s'han realitzat sobre aquest tema, s'ha comprovat que entre el 64% i el 90% dels usuaris d'ordinador es queixen de picor i irritació d'ulls sense saber que en realitat pateixen d"ull sec'", ha subratllat Cardona.
 
Per evitar patir d"ull sec' s'ha de parpellejar, com a mínim, 15 vegades per minut, però en usuaris d'ordinador aquesta freqüència pot baixar a 5 per minut. "No només es tracta de parpellejar més, sinó millor, perquè els usuaris d'ordinador, quan parpellegen, ho fan de forma incompleta", assenyala Cardona.
 
I és que, segons el professor d'òptica, la llàgrima és com l'aigua del mar: "si s'evapora deixa les sals a la superfície ocular". Si aquestes sals (sodi, potasi, magnesi), indispensables per al metabolisme de la còrnia, es troben en una concentració molt més elevada d'allò habitual a causa de l'evaporació del component aquós, poden causar danys a la superfície ocular, fins i tot als terminals nerviosos, encarregats de detectar quan hi ha sequedat i fer-nos parpellejar.
 
S'ha comprovat també que quan llegim tendim a parpellejar en les comes i els punts. Si mirem un vídeo, el parpelleig es produeix inconscientment quan algun fotograma aporta poca informació. Durant una conversa, les persones podem arribar a parpellejar fins a 25 vegades per minut.
 
Genís Cardona suggereix als usuaris d'ordinador una sèrie d'exercicis amb els quals es recupera la qualitat de la llàgrima per evitar l'ull sec, com fer 20 parpellejos complets cada 3 hores de feina.
Anar al contingut