Madrid

El PP accepta una esmena d'UPyD perquè el castellà sigui llengua vehicular a tot l'estat espanyol

La "llei Wert" arriba més endurida al tràmit final en comissió. El PP ha pactat una esmena amb UPyD que reforça encara més la intenció de situar el castellà com a llengua vehicular a les escoles catalanes

RedaccióActualitzat
El PP i UPyD han pactat una esmena perquè la Llei orgànica de millora de la qualitat de l'ensenyament (LOMCE) reculli que el castellà ha de ser la llengua vehicular a l'educació arreu de l'Estat.

Segons el PP, l'esperit de l'esmena és garantir l'aprenentatge del castellà a tots els territoris de l'Estat. La proposta l'ha feta UPyD. Aquest nou text dirà: "El castellà és llengua vehicular de l'ensenyament a tot l'Estat i les llengües cooficials ho seran també a les respectives comunitats autònomes, d'acord amb els seus estatuts i normativa aplicable."

Per tant, l'esmena endureix més la "llei Wert" just un dia abans que, aquest dijous, arribi al tràmit final en comissió amb la votació de totes les esmenes.

El pacte reforça la intenció del Ministeri d'Educació de fer les assignatures troncals en castellà, ja que s'especifica que només es podran fer les matèries no lingüístiques en una de les dues llengües cooficials o en una llengua estrangera si hi ha una oferta alternativa d'ensenyament "amb fons públics" en castellà i "en una proporció raonable".

El portaveu del Grup Popular al Congrés, Alfonso Alonso, ha afirmat que l'acord "afegeix una protecció més a les famílies de manera que en tots els models educatius, i amb respecte, naturalment, a les competències de les comunitats autònomes i a la defensa que nosaltres sempre hem fet del bilingüisme, s'ofereixi el castellà perquè no pugui ser exclòs de les aules en cap lloc d'Espanya."

 L'acord ha estat criticat especialment pels partits catalans i el portaveu Homs l'ha qualificada d'"escandalosa". A més, tant PSOE, Izquierda Unida, CiU i PNB han tornat a assegurar que derogaran la LOMCE en una pròxima legislatura, si tenen els vots necessaris.

Des de CiU es critica que el PP s'ajunti a UPyD en models anteriors a la democràcia. El portaveu d'Educació del Grup Parlamentari Català al Congrés, Martí Barberà, ha afirmat que el castellà es respecta a Catalunya, i que l'aposta de CiU és que tant el castellà com el català es dominin "per igual", amb els mateixos deures i els mateixos drets. El diputat considera que la "llei Wert" representa un "atac" a la llengua catalana. Pel portaveu de CiU, el ministre d'Educació està "sol i acorralat" i necessita aliats que no li convenen al PP ni a Catalunya, assenyala Martí Barberà.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut