Barcelona

Els partits polítics fan les primeres valoracions del discurs de Mas en el debat de política general

RedaccióActualitzat
El discurs del president de la Generalitat en el debat de política general, centrat tant en les qüestions sobiranistes com en la situació econòmica i el futur de les polítiques socials, ha generat una cascada de reaccions dels grups parlamentaris, que n'han fet les primeres valoracions a l'espera del torn de rèplica en la segona jornada del debat de política general.

Mentre que Esquerra ha celebrat el compromís de Mas amb la consulta i li demana més concrecions, igual que Iniciativa; els socialistes li han criticat que no hagi inclòs la tercera via i reclamen que s'avanci des de la majoria. Des de la CUP, en canvi, asseguren que la consulta no es negocia; s'exerceix. A l'altra banda, el PP acusa Mas de pintar una Catalunya de bons i dolents, i Ciutadans, de fer xantatge.
 
ERC vol més concreció
 
La portaveu del grup d'ERC al Parlament, Marta Rovira, ha elogiat el compromís del president de convocar la consulta d'autodeterminació el 2014, però ha advertit que ha trobat a faltar "més ambició per construir estructures d'Estat". Des d'Esquerra refirmen el compromís d'acompanyar Mas, però ho condicionen a una major concreció de l'agenda.
 
Rovira també ha interpretat que, amb el seu discurs, Mas ha certificat que el 2014 serà l'any que el govern "posarà fi a les retallades socials", iniciant així un procés de reconstrucció de l'estat del benestar català, minvat en els últims anys per la crisi.
 
El PSC troba a faltar alternatives
 
El portaveu dels socialistes catalans, Maurici Lucena, ha criticat que el president no hagi fet una "reflexió més àmplia" entorn de la consulta plantejant alternatives a l'"immobilisme" o a la "secessió" de Catalunya per 'incorporar "més catalans".  
 
En el terreny econòmic i social, Lucena lamenta que, en el seu discurs, Mas hagi culpat "com sempre" Espanya o als governs tripartits de les dades econòmiques negatives, mentre que s'atribueix el mèrit d'aquells àmbits com el turisme, la investigació o la cultura que, ha dit, escapen en bona mesura a la seva acció de govern.
 
Decebedor i irresponsable, la lectura del PPC
 
El portaveu del PPC, Enric Millo, ha qualificat de "decebedor" el discurs del president català en el Debat de Política General i ha considerat "terriblement irresponsable" que hagi vinculat qualsevol diàleg amb el govern espanyol al fet que aquest accepti una consulta sobiranista.
 
Els populars han trobat a faltar que el president no hagi rendit comptes davant el Parlament i asseguren que és un govern sense acció ni projecte "que a sobre amenaça de la possibilitat d'eleccions anticipades i que la seva única prioritat és portar a Catalunya a la independència". Un posicionament que Millo ha qualificat de "terrible, inacceptable, intolerable i fregant la immoralitat".

ICV-EUIA, ofesa pel discurs sobre les retallades

La portaveu del grup d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha demanat al president "més concreció" sobre la consulta i el diàleg amb l'Estat per a la seva convocatòria. Des del faristol de la sala de premsa del Parlament, l'ecosocialista ha dit compartir l'explicació oferta per Mas sobre els passos donats fins ara, "però el que convé ara és a dir què fem a partir d'ara", ha afegit.
 
D'altra banda, Camats ha considerat "ofensiu" el relat que ha fet sobre les conseqüències de les retallades i ha posat en dubte que conegui realment als catalans que les pateixen, preguntant-se "a quins catalans mira la cara quan diu que les retallades han valgut la pena?". També ha acusat Mas de considerar els empleats públics com els seus ostatges i li ha recriminat que "faci dependre els seus salaris del que ocorri amb l'impost de dipòsits bancaris".

C's: Mas és un president bomba
 
El portaveu de Ciutadans al Parlament, Jordi Cañas, ha mostrat una "profunda preocupació" sobre el futur de Catalunya després de la intervenció del president en el Debat de Política General. El veu com un "president bomba que amenaça de fer esclatar la convivència". Cañas lamenta que Mas, en comptes de posar fre al procés sobiranista, hagi posat l'"accelerador" en la ruptura amb Espanya tancant, a més, la porta al diàleg.
 
Cañas, que ha qualificat el discurs de "gris i anodí", s'ha mostrat especialment crític amb la menció que ha fet Mas sobre la regeneració democràtica o sobre les retallades salarials als funcionaris.

La consulta s'exerceix i es respecta
 
El diputat de la CUP Quim Arrufat ha considerat positiu que Mas vinculi el diàleg amb el govern a que accepti una consulta sobiranista, encara que l'ha avisat que mai ha de ser a canvi de contrapartides. Per la seva formació, la consulta "no es negocia, sinó que es respecta i s'exerceix".
 
Tot i que ha elogiat l'autocrítica que el president ha realitzat sobre diversos àmbits del seu govern, Arrufat ha lamentat que "hagi passat per damunt d'abordar la immensitat dels problemes d'aquesta societat".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut