Experts en armes químiques de l'ONU recullen mostres a Síria. (Foto: Reuters)
Experts en armes químiques de l'ONU recullen mostres a Síria. (Foto: Reuters)
Nova York

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides aprova per unanimitat una resolució sobre Síria

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat una resolució sobre Síria, la primera després de nombrosos intents i més de dos anys de conflicte. Els Estats Units i Rússia s'han posat finalment d'acord sobre un text perquè el govern de Síria destrueixi les seves armes químiques. Fins ara, l'oposició de Rússia i la Xina havia fet impossible acordar un text.

RedaccióActualitzat
El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat, per unanimitat, una resolució sobre Síria, la primera després de nombrosos intents i més de dos anys de conflicte. Els Estats Units i Rússia s'han posat finalment d'acord sobre un text perquè el govern de Síria destrueixi les seves armes químiques. Fins ara, l'oposició de Rússia i la Xina havia fet impossible acordar un text.

La resolució condemna l'ús d'armament químic i adverteix el règim de Damasc que hi haurà conseqüències si no compleix amb el desmantellament. Tot i això, el document no preveu un eventual ús de la força, que queda supeditat a l'aprovació d'una altra resolució, ni fa cap referència a aturar una guerra que ja fa dos anys que dura.

Després que Obama va descartar l'atac a Síria perquè traspassava la línia vermella que s'havia marcat, el projecte de resolució és la resposta a l'atac amb armes químiques que va deixar més d'un miler de morts.

Principals punts de l'acord:

   - Determina que l'ús d'armes químiques en qualsevol indret "constitueix una amenaça per a la pau i la seguretat internacional".

   - Condemna enèrgicament l'ús d'armes químiques per part de Síria i, en particular, l'atac del passat 21 d'agost, que "viola el dret internacional".

   - Síria "no podrà utilitzar, desenvolupar, produir, adquirir, emmagatzemar o retenir armes químiques ni transferir-ne a altres estats.

   - En cas d'incompliment d'aquesta resolució, "s'imposaran mesures sota el capítol VII de la Carta de les Nacions Unides", que parla de sancions i fins i tot de l'ús de la força (no s'hi inclouen detalls sobre les possibles mesures).

   - Exigeix que els països veïns de Síria denuncien "immediatament" qualsevol violació d'aquest apartat al Consell de Seguretat. 

   - Síria complirà amb "tots els aspectes" de la decisió del consel executiu de l'Organització per a la Prohibició d'Armes Químiques (OPAQ) sobre l'"expedita destrucció" de les armes químiques sirianes i la seva "rigorosa verificació". 

   - Estableix una revisió de forma regular de l'aplicació d'aquesta decisió i demana al director general de l'OPAQ un informe cada mes.

   - Expressa la "ferma convicció" que els individus responsables de l'ús d'armes químiques a Síria hauran de respondre per les seves accions.

   - Referma que tots els estats membres evitaran proveir de qualsevol tipus de suport a actors no estatals que intentin aconseguir o transferir "armes nuclears, químiques o biològiques".

   - Anima els estats membres a donar suport, fins i tot amb personal, equips i mitjans tècnics i financers, a l'aplicació de l'eliminació del programa d'armes químiques de Síria.

A més, també es demana convocar una conferència internacional sobre Síria per discutir l'aplicació del document de Ginebra del 30 de setembre del 2012, que establia passos "clau" per a la transició política en aquest país en conflicte, començant per la creació d'un govern de transició "amb plens poders executius".
Anar al contingut