Treballs d'excavació al jaciment dels Vilars d'Arbeca. (Foto: ACN)
Treballs d'excavació al jaciment dels Vilars d'Arbeca. (Foto: ACN)
Arbeca

Els experts afirmen que els molins dels Vilars d'Arbeca són els primers que es van fer a Europa

Els investigadors asseguren que els molins localitzats al jaciment ibèric dels Vilars d'Arbeca, a les Garrigues, són els primers que es van fer a Europa. Consideren que aquestes eines, que servien per moldre gra, van ser els predecessors dels molins actuals. Aquesta fortalesa es va fundar fa més de 2.700 anys, en la primera edat del ferro.

RedaccióActualitzat
La fortalesa dels Vilars d'Arbeca, a les Garrigues, continua aportant noves dades. Els experts asseguren que els molins trobats en aquest jaciment ibèric són els primers que es van fer a Europa. Aquest equip d'investigadors considera que aquestes eines, que servien per moldre gra, van ser les propulsores dels molins actuals.

En relació amb aquesta temàtica, una vintena de ponents participen a les jornades internacionals Molins i mòlta a la Mediterrània occidental durant l'edat de ferro, que es fan aquest divendres i continuaran demà dissabte a Arbeca. Els ponents analitzen els sistemes de mòlta per poder crear hipòtesis a partir de les quals s'entendria la vida i l'alimentació dels ibers. Natàlia Alonso, professora de la Universitat de Lleida, explica: "El dels Vilars és el jaciment més antic d'Europa on s'ha pogut comprovar que es fabricaven molins de tipus rotatiu. Aquesta innovació es dóna al nord-est de la península Ibèrica, al segle V. Són d'alguna manera els inventors d'aquesta mena de molí, que permet després fer el molí hidràulic o el molí de vent."

Aquestes jornades s'acabaran amb una visita a la fortalesa dels Vilars d'Arbeca, un dels únics poblats ibèrics fortificat d'Europa.
Anar al contingut