Junqueras i Mas conversen al Parlament.
Junqueras i Mas conversen al Parlament.
Barcelona

El Parlament aprova amb el vot en contra del PSC portar la consulta al Congrés i fixar data, pregunta i via el 2013

El Parlament ha aprovat la resolució de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP que urgeix portar al Congrés la reclamació d'una consulta sobiranista a Catalunya i fixar abans de final d'any la data i la pregunta del referèndum, proposta que ha estat rebutjada pels diputats de PSC, PPC i Ciutadans. Els socialistes catalans sí que s'han sumat a CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP per votar a favor del manifest de Rigol.

RedaccióActualitzat
La tercera i última jornada del Debat de Política General (DPG) ha acabat amb les votacions de les més de 130 propostes de resolució dels grups de la cambra catalana. Per primera vegada, el partit que dóna suport al govern, Convergència i Unió, i el principal partit de l'oposició, Esquerra Republicana, han consensuat les seves propostes, mostrant la fortalesa del bloc sobiranista.

L'acord pel dret a decidir ha estat ampli, amb majoria de dos terços. Ara bé, hi ha hagut menys consens pel que fa al com i el quan de la consulta. El DPG s'ha centrat en dues resolucions: d'una banda, Convergència i Unió, Esquerra, el PSC i Iniciativa han aprovat la resolució del document de l'expresident del Parlament Joan Rigol, però l'aritmètica parlamentària ha estat diferent en una altra, la que proposa dur la consulta al Congrés i concretar una pregunta i una data

Així, la cambra catalana ha aprovat la resolució de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP que urgeix portar al Congrés la reclamació d'una consulta sobiranista a Catalunya i fixar abans de final d'any la data i la pregunta del referèndum, proposta que ha estat rebutjada pels diputats de PSC, PPC i Ciutadans.

El PSC, que ha decidit la seva posició per unanimitat en una reunió del grup prèvia a la votació, ha defensat la celebració d'una consulta, a diferència de PPC i C's, però no ha estat d'acord amb el contingut global d'aquesta proposta de resolució perquè els socialistes entenen que el consens ha de reflectir-se al voltant del "manifest Rigol".
 
Durant la tarda s'han pogut veure les escenificacions d'altres acords, com els aconseguits per la CUP, tota una novetat, que ha aconseguit aprovar tres de les seves propostes de resolució.

Abans de les votacions, hi ha hagut el debat dels portaveus adjunts, que han fixat les seves posicions. En aquest preàmbul s'han pogut veure diverses sintonies, com, per exemple, la cada vegada més forta entre CiU i ERC. L'han posat de manifest les representants que han parlat en nom d'aquests dos grups, Marta Rovira i Mercè Jou, respectivament. El PSC, per la seva banda, ha defensat la seva tercera via i ha fet una picada d'ullet al PP, que ha subratllat la seva aposta pel diàleg.

Aprovada la proposta de Joan Rigol pel dret a decidir

La proposta que inclou el manifest de l'expresident Joan Rigol ha estat aprovada amb el suport del PSC. PPC i C's han votat en contra i la CUP s'hi ha abstingut. El resultat ha estat 103 vots a favor, 27 en contra i 3 abstencions. La resolució demana que el Parlament es manifesti en favor "d'un procés democràtic per tal que el poble català pugui exercir el seu dret a decidir" i reclama que els ciutadans "puguin exercir-lo amb el vot sobre la pròpia institucionalització política". La "urgència perquè s'estableixi un diàleg amb institucions de l'Estat per acordar les condicions legals" per poder celebrar la consulta també s'inclou en el text.

Preparant una Hisenda pròpia

CiU i ERC han donat llum verda a una resolució que parla de la hisenda pròpia. PPC, PSC i C's hi han votat en contra, i ICV-EUiA i CUP s'han abstingut. El text destaca la necessitat de preparar l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) perquè, abans d'acabar el primer semestre del 2014, tingui la capacitat de recaptar tots els impostos que es generen a Catalunya. Per això, plantegen que els propers pressupostos incloguin una partida específica per crear el cos tècnic de gestors tributaris de la Generalitat mitjançant la llei de mesures fiscals i financeres.
Anar al contingut