Madrid

Les pensions s'apujaran un 0,25% l'any que ve, el mínim previst pel govern espanyol

Les pensions s'apujaran només un 0,25% l'any que ve. Aquesta dada es desprèn de les explicacions detallades dels pressupostos generals de l'estat pel 2014 que està fent el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, poc després que hagin entrat al Congrés dels Diputats.

RedaccióActualitzat
Les pensions es revaloritzaran un 0,25% l'any que ve, segons els pressupostos generals de l'Estat pel 2014 que ha presentat el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro. Aquest dilluns, el ministre ha entregat al president del Congrés, Jesús Posada, aquests pressupostos, que el govern espanyol defineix com els de la "recuperació econòmica".

Montoro ha explicat que les pensions contributives només augmentaran un 0,25%, el mínim previst en la nova reforma del govern espanyol. L'executiu calcula una despesa en prestacions contributives de 112.000 milions d'euros, un 5,4% més. Sumant el conjunt de prestacions, la despesa destinada per la Seguretat Social serà de 127.500 milions d'euros, una xifra que suposa un increment del 4,9%.

La despesa en prestacions d'atur creixerà un 10%. El ministre ha destacat que aquests pressupostos "tenen un marcat caràcter social". En aquest sentit, Montoro ha dit: "Les grans partides socials, les pensions, l'atur, l'habitatge, la protecció social estan garantits".

Segons els comptes del 2014, el deute públic fregarà el 100% del PIB. La Casa del Rei baixa la seva partida un 2%. I el ministeri de Sanitat és el més castigat amb una retallada del 35%. El departament d'Indústria i Energia és el més beneficiat.

Poc abans de les 10 del matí, el ministre ha lliurat aquests comptes a Jesús Posada, en presència d'alts càrrecs del Ministeri d'Hisenda i membres de la Comissió de Pressupostos del Congrés. Montoro ha exhibit una cartolina amb dos codis QR, que permeten descarregar directament del portal del ministeri el contingut íntegre dels pressupostos amb qualsevol telèfon d'última generació.

Aquests comptes preveuen que l'economia sortirà de la recessió i creixerà un 0,7% gràcies, sobretot, al consum de les famílies i la inversió de les empreses. També calculen que la taxa d'atur baixarà una mica, fins al 25,9% de la població activa.

La despesa dels ministeris baixa en conjunt un 5%. Pugen partides com ara investigació, beques, cultura i habitatge, i es torna a congelar el salari dels treballadors públics. I, en el capítol d'ingressos, Hisenda preveu recaptar uns 180.000 milions d'euros en impostos, 4.000 més que aquest any, perquè prorroga les pujades de l'IRPF i de l'IVA.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut