Vinaròs

Tècnics d'Indústria revisen la planta Castor i la possible relació amb els 300 terratrèmols a l'Ebre i Castelló en menys d'un mes

L'Observatori del Delta de l'Ebre, que registra els moviments, constata un increment de l'activitat sísmica a la zona. Una comissió de tècnics del Ministeri d'Indústria ha visitat la planta Castor, que injecta gas davant la costa de Vinaròs, per recollir dades i estudiar la possible relació entre les operacions que s'han fet en aquest dipòsit i la crisi sísmica. Tot i que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha assegurat que l'empresa té tots els permisos que li van demanar, els veïns no estan tranquils.

RedaccióActualitzat
Una comissió de tècnics del Ministeri d'Indústria ha inspeccionat aquest dimecres el magatzem de gas Castor a Vinaròs, al Baix Maestrat, per comprovar que realment s'hagi aturat la injecció de gas al subsòl. No ha transcendit a quines conclusions han arribat els tècnics, que també han d'estudiar la possible relació entre les operacions que s'han fet en aquest dipòsit i la crisi sísmica que afecta la zona del delta de l'Ebre i la costa de Castelló.

Tot i que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha assegurat que l'empresa té tots els permisos que li van demanar, els veïns no estan tranquils. Els alcaldes de Vinaròs, Peníscola i Benicarló han reclamat que la tranquil·litat de la població de la zona sigui una prioritat, enfront del projecte de l'empresa Castor.

Per la seva banda, Ecologistes en Acció ha tornat a demanar la paralització del projecte Castor, i la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat una manifestació per a aquest dijous per expressar el seu rebuig al projecte.

A Catalunya, el govern s'ha mostrat preocupat i es planteja, fins i tot, emprendre accions legals. A instàncies de la Generalitat, Indústria va demanar l'aturada de l'activitat del dipòsit el 28 de setembre. Tot i que ja han passat uns dies, el síndic de Greuges, Rafael Ribó, creu que no s'ha actuat de la manera adequada i ha instat la defensora del Poble a investigar la relació entre els terratrèmols i els treballs d'injecció de gas.

L'empresa que gestiona la planta, Escal UGS, ha afirmat que les dades sísmiques s'han registrat i comunicat puntualment i ha ofert plena col·laboració a Indústria.

300 terratrèmols en menys de 30 dies

En menys d'un mes s'han registrat uns 300 terratrèmols de baixa intensitat a la zona. L'últim ha estat aquest dimecres al migdia a la costa de Vinaròs i ha arribat als 2,9 graus a l'escala de Richter.

El 12 i 13 de setembre van ser els dies de més freqüència, fins a 40 sismes diaris, tot i que menors d'1,8 graus, cosa que significa que van ser imperceptibles. L'Observatori de l'Ebre, que monitoritza l'activitat sísmica de la zona, ha advertit que els moviments poden durar "dies o mesos", fins i tot encara que s'hagin paralitzat els treballs d'injecció de gas al subsòl. La responsable de la secció sísmica de l'Observatori, Estefania Blanch, ha recordat l'experiència d'altres casos similars, com un magatzem de gas a Rússia, que va generar també una activitat sísmica similar durant força temps.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut