Barcelona

Una intensa tempesta de pluja i llamps escombra Catalunya d'oest a est

Catalunya ha viscut una tarda i vespre de divendres meteorològicament moguda. Un sistema frontal ha escombrat el principat d'oest a est i ha deixat autèntics patacs d'aigua i un reguitzell molt intens de llamps. Els llamps també han causat un incendi en un pis del Vendrell, al Baix Penedès en una de les moltes afectacions que la tempesta ha causat arreu del territori.

RedaccióActualitzat
La combinació de l'aire càlid procedent del sud, l'entrada de vent humit del Mediterrani i el pas d'un sistema frontal són els ingredients perfectes perquè Catalunya visqués una tarda i vespre tempestuós i els usuaris del 324.cat n'hagin pogut deixar constància amb desenes de fotos i vídeos més que agraïdes.
 
A la Catalunya central i a Ponent, hi ha hagut xàfecs curts, però molt intensos i en alguns casos acompanyats de calamarsa. A Guissona, hi han caigut prop de 40 litres per metre quadrat en només 20 minuts. A la zona del Pla d'Urgell s'han acumulat fins a 31 litres per metre quadrat en molt poca estona. I al nord de Lleida, cap a la Vall d'Aran, han arribat a registres de més de 40 litres per metre quadrat.

Al Pla d'Urgell, també han registrat tempestes localment fortes. A Ivars d'Urgell, fins i tot, els embornals no han pogut engolir tota l'aigua i s'han registrat inundacions de baixos. 

La tempesta avançava ràpid i a mitja tarda s'ha fet notar en punts de l'interior. A Guardiola de Font-rubí, a l'Alt Penedès, hi ha caigut calamarsa i en punts de l'Anoia i el Bages també hi ha hagut patacs importants.
 
El recorregut no ha debilitat la tempesta i, un cop ha entrat a Osona, ha fet caure alguns arbres a llocs com Manlleu, i a Torelló un llamp ha foradat la teulada del carrer Melianta, 12. Hi ha fet una obertura d'uns 10 metres quadrats però l'estructura no corre perill d'ensorrar-se. En aquests dos municipis, milers de persones s'han quedat sense llum, com a Rupit.

A l'àrea d'Osona hi ha hagut un esclafit, un fenomen que consisteix en una baixada sobtada d'aire que provoca fortes ràfegues de vent. A Roda de Ter, per exemple, s'han registrat cops de fins a 118 km/h. Probablement, aquest fort vent ha provocat les trencadisses d'arbres i els talls elèctrics.

Intensitat de llamps

La tempesta ha estat elèctrica i molt intensa. Han caigut més de 4.000 llamps que han tocat terra.

Els llamps també han fet estralls al Baix Penedès on, a la seva capital, el Vendrell, s'ha declarat un incendi en un pis al carrer Magnòlies, 19 a conseqüència d'un llamp. El foc no ha causat ferits. De ferits sí que n'hi ha hagut a Sitges, on un vianant ha patit ferides lleus en caure-li rajoles a sobre des d'un edifici.

A Segur de Calafell un llamp ha perforat una canonada de gas i han hagut de desallotjar durant una estona 20 persones d'un edifici. Finalment, tot ha quedat en un ensurt. Tampoc hi ha hagut ferits a Santa Susanna, on un llamp ha trencat una antena.

A Terrassa, els Bombers han tingut coneixement que s'ha fet un petit esvoranc a la Rambla Egara, a l'alçada del número 154, i han sortit a fer-ne una inspecció.

Emergències ha rebut unes 300 trucades relacionades amb les tempestes.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat els avisos per intensitat i acumulació de pluja i per estat de la mar.
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut