La policia ha desallotjat els simpatitzants d'Herrira i familiars dels detinguts que s'han acostat a l'Audiència. (Foto: EFE)
La policia ha desallotjat els simpatitzants d'Herrira que s'han acostat a l'Audiència. (Foto: EFE)
Madrid

Presó eludible amb fiança de 20.000 euros per a quatre dels divuit membres d'Herrira detinguts

El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco els acusa d'integració en banda armada, enaltiment i finançament del terrorisme. Deu detinguts més quedaran en llibertat amb càrrecs i quatre encara han de declarar.

RedaccióActualitzat
L'Audiència Nacional ha ordenat presó eludible amb una fiança de 20.000 euros per a quatre dels divuit membres d'Herrira, la plataforma de suport als presos bascos, detinguts aquesta setmana. El jutge Eloy Velasco els acusa d'integració en banda armada, enaltiment i finançament del terrorisme. Deu més quedaran en llibertat amb càrrecs i quatre encara han de declarar.

Als deu detinguts que quedaran en llibertat, el jutge els obliga a comparèixer cada quinze dies als jutjats. També se'ls ha retirat el passaport i se'ls ha prohibit sortir de l'Estat. A més, Velasco ha ordenat suspendre durant dos anys les activitats de l'organització, que considera hereva de les il·legalitzades Gestores Pro Amnistia i Askatasuna, i ha tancat més de 150 perfils de Twitter, Facebook i pàgines web, a banda de bloquejar els comptes bancaris de l'associació.

Els detinguts que ingressaran a Soto del Real són Jon Garay, Nagore García Bollo, José Manuel Ugartemendía i Jesús María Aldumberri. La investigació judicial apunta que "en aquests moments, Herrira és l'organització pròxima a ETA amb més capacitat de mobilització i activació social" i apunta que l'organització terrorista se'n val per influir en els presos etarres.

El PNB, juntament amb Bildu, denuncia les actuacions judicials contra Herrira i demana la posada en llibertat de tots els empresonats, que treballen "pels drets fonamentals dels presos bascos".
Anar al contingut