Sant Joan Despí

Del Potro, responsable de Castor: "L'alteració minúscula que hem fet no té res a veure amb la magnitud del que està passant"

El president de l'empresa Escal UGS, encarregada del Projecte Castor, Recaredo del Potro, dóna explicacions a TV3 sobre els efectes de la seva activitat en els moviments sísmics.

L'empresa està convençuda que, sense la injecció de gas, de terratrèmols, n'hi hauria hagut igualment.

Redacció/TV3Actualitzat
L'empresa responsable del Projecte Castor ha negat rotundament a TV3 que amb la injecció de gas hagin pogut provocar uns moviments sísmics tan forts. En tot cas, han reconegut que les seves activitats poden haver accelerat el procés natural de la falla de Vinaròs o "anticipat en el temps". Segons l'empresa, de terratrèmols, n'hi hauria hagut igualment.

El president de l'empresa encarregada del Projecte Castor, Recaredo del Potro, durant una entrevista telefònica concedida a TV3, ha exposat el que està passant: "No té res a veure l'alteració minúscula que hem produït a baix [a la cavitat subterrània on s'ha injectat gas] amb la magnitud del que està passant. Una altra cosa és que ho haguem desencadenat."

No s'ha escapat gas

El cap del Projecte Castor ha assegurat que la situació a la planta és de "total normalitat", i que van deixar d'injectar gas "el dia 16 de setembre".

A més, ha indicat que "els moviment sísmics no l'han afectat en absolut i el que nosaltres podem garantir, que és la nostra responsabilitat immediata, és que no s'ha escapat ni una molècula de gas per les falles suposadament actives".

Nega falta de previsió

"La falla Amposta l'hem estudiat per davant i per darrere, perquè és part essencial del magatzem. És la que produeix el tancament del magatzem", ha dit el responsable, que també ha assegurat que, d'informes sobre riscos sísmics, se'n van fer "durant anys", i que es van gastar fins a 30 milions d'euros en informes.

El responsable de Castor ha citat en diverses ocasions l'estudi de l'Institut Francès del Petroli, que els va fixar el llindar de pressió a partir del qual es podien induir moviments a la falla. "Aquest llindar era de 50 bars i n'hem injectat 6", ha afirmat Del Potro, que també ha recordat que la mateixa estructura segellada per la falla Amposta "ha contingut petroli durant cinc milions d'anys i el petroli no es va escapar", malgrat que la falla "es va moure diverses vegades".

Mai van pensar en Catalunya

Del Potro ha desmentit categòricament que tinguessin la intenció d'instal·lar el dipòsit a Catalunya.

L'entrevista s'ha emès al "TN Migdia" i es pot sentir íntegrament en aquest portal i en el canal 3/24.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut