El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en una imatge d'arxiu.
Madrid

Montoro: "El problema del cinema espanyol no són les ajudes i l'IVA, sinó la qualitat"

El ministre d'Hisenda s'ha mostrat crític amb les ajudes i ha opinat que "una activitat tan important com aquesta no ha de dependre de les subvencions públiques".

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, s'ha referit aquest dimarts a la crisi que pssa el cinema espanyol, que el 2012 ha viscut un dels pitjors anys per la caiguda de públic i de pel·lícules produïdes i ha assegurat que "el problema del cinema no té a veure només amb les subvencions, sinó també amb la qualitat de les pel·lícules i la comercialització".

Montoro ha dit que el problema del cinema espanyol no és la crisi, ja que fa deu anys que es registra un descens en el nombre d'espectadors i s'ha mostrat crític amb les ajudes i ha subratllat que és de l'opinió que "una activitat tan important com aquesta no ha de dependre únicament de les subvencions públiques". Si no, segons ha dit, les ajudes el que estarien fent és contribuir "que el cinema s'allunyi de l'espectador". "No finançarem productes que no arriben ni a posar-se en circulació", ha conclòs Montoro.

Més endavant, també ha afegit que "això del cine no té a veure amb la pujada de l'IVA", en referència a l'alça d'aquest impost que va passar del 7% al 21% per a la cultura el 2012.

Reconeix que l'IVA està "alt i car"

Sobre una possible rebaixa de l'IVA, ha afirmat que se'n parlarà dins del marc d'aquesta reforma tributària. Montoro ha reconegut que l'IVA està "alt i car", però ha insistit que l'impost es va pujar el 2012 per una circumstància "molt especial".

Menys subvencions i canvi de model

Les declaracions del ministre respecte del cinema arriben després que la setmana passada es va saber que el projecte dels pressupostos per al 2014 preveu  una retallada del 13,8% a les ajudes al cine, que es concedeixen a través del Fons de Protecció a la Cinematografia, i que es queden en 33,7 milions, una tercera part del que hi dedica el Regne Unit, una desena part que Alemanya i 23 vegades menys que França, segons dades de la Federació de productores audiovisuals espanyoles (Fapae).

Montoro també ha parlat de fer un canvi de model de suport al cinema, amb menys subvencions i més incentius fiscals, una reforma que ha avançat que el govern espanyol abordarà "a principis de l'any que ve".    

Per últim, s'ha referit a la sortida de la crisi a l'estat espanyol, i ha dit que la recuperació és "una "marea que està pujant".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut