Madrid

Montoro diu que "els salaris no baixen a Espanya, moderen el seu creixement" i després es veu obligat a matisar

Montoro ha assegurat aquest dimecres que "els salaris no baixen a Espanya, moderen el seu creixement" d'acord amb les dades de l'Enquesta de Salaris. Més tard ha hagut de matisar l'afirmació i ha assegurat que es referia als treballadors coberts per algun tipus de conveni col·lectiu.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat aquest dimecres que "els salaris no estan baixant a Espanya, sinó que estan moderant el seu creixement", d 'acord amb les dades de l'Enquesta de Salaris.

"No és el mateix caure que moderar el creixement", ha insistit Montoro durant la sessió de control al govern espanyol en resposta a una pregunta del diputat d'Esquerra Plural i coordinador general d'IU, Cayo Lara.

El titular d'Hisenda ha destacat que l'"excessiu" creixement que van experimentar els salaris al començament de la crisi va provocar que es destruïssin molts llocs de feina a l'estat espanyol. Ara, el 2013, els salaris estan creixent "moderadament" i, a més, ho estan fent en un any en què la inflació podria acabar l'exercici per sota de l'1%.

Montoro ha defensat que és "compatible" moderar salaris i guanyar poder adquisitiu i ha destacat que, gràcies a aquesta moderació, "s'estan obrint les portes" a la recuperació econòmica. En aquest sentit ha lloat el comportament dels sindicats en la negociació col·lectiva a l'hora de fixar els increments salarials dels treballadors.

Lara, ha reclamat a Montoro que "es posi d'acord" amb el president Rajoy, que al Japó està demanant inversors per Espanya "perquè els salaris estan baixant", un argument que, segons el diputat, és "pobre i humiliant".

Lara ha insistit que els salaris sí que estan baixant, i ha recordat que l'executiu espanyol ha tornat a congelar el sou dels empleats públics i que les pensions només pujaran un 0,25% el 2014, i que això implicarà una "baixada real" del poder adquisitiu dels pensionistes i més empobriment per als treballadors,

Montoro ha respost Lara amb el mateix argument amb què ha començat la seva intervenció: "Una cosa és baixar i una altra moderar el creixement". I ha afegit que: "moderació és el que vostè necessita, senyor Lara".

Matís de Montoro fora de l'hemicicle

El ministre d'Hisenda ha matisat les seves afirmacions davant el diputat d'IU un cop ha sortit de l'hemicicle del Congrés. Cristóbal Montoro ha explicat, als passadissos del Congrés, que es referia als salaris dels treballadors coberts per algun tipus de conveni col·lectiu. I és que aquest mateix dimecres el Ministeri de Treball ha fet pública l'actualització de l'Estadística de Convenis Col·lectius de Treball, on es reflecteix un augment del 0,56% entre la variació salarial pactada pel 2013 i registrada fins el mes de setembre. Aquest augment, però, s'extreu "del càlcul de pocs convenis", segons reconeix el ministeri, i per tant qualifica aquest 0,56% de "provisional".

El mateix document publicat pel Ministeri de Treball deixa clar que aquesta variació a l'alça s'ha d'agafar amb pinces: "l'estadística no recull la informació de les modificacions realitzades al marge dels convenis ni, per ara, de les modificacions salarials acordades en el marc d'inaplicacions del conveni".

Si s'agafa la variació salarial del conjunt dels treballadors corresponent al segon semestre de l'any i que fa pública l'Institut Nacional d'Estadística, Montoro admet que en aquest cas els salaris s'han reduït un 0,1%, "una franja bastant petita", considera el ministre.

Montoro i el cinema espanyol

D'altra banda, el ministre d'Hisenda ha anunciat que el govern espanyol pagarà els deutes que té amb la indústria del cinema des de fa 2 anys. Acompanyat del titular de Cultura, José Ignacio Wert, Montoro ha explicat que "aviat" atendran aquestes obligacions pendents de pagament de tot el 2011 i part del 2012.

Montoro assegura que d'aquesta manera s'afavorirà que hi hagi més cinema espanyol i de més qualitat. Anunci del ministre que es fa 24 hores després d'assegurar que els problemes del cinema també tenen a veure, precisament, amb la seva qualitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut