Estocolm

La canadenca Alice Munro, mestra dels relats breus, guardonada amb el Nobel de Literatura

Mestre en els relats breus, l'escriptora canadenca està considerada una de les escriptores actuals més destacades en llengua anglesa. Al llarg dels anys ha publicat nombroses recopilacions de relats curts i ha arribat a ser anomenada la "Txékhov canadenca". "Massa felicitat" és una de les obres més reconegudes de l'autora, eterna candidata al premi.

RedaccióActualitzat
L'escriptora canadenca Alice Munro, de 82 anys, ha guanyat el premi Nobel de Literatura, segons ha anunciat l'Acadèmia Sueca. Mestre en els relats breus, Munro està considerada una de les escriptores actuals mes destacades en llengua anglesa i és única a l'hora de descriure en poques pàgines el més profund de la psicologia humana a través de personatges quotidians. Al llarg dels anys ha publicat nombroses recopilacions de relats curts i ha arribat a ser anomenada la "Txékhov canadenca", referint-se així a l'escriptor rus Anton Txékhov.

La seva infantesa en una granja a l'oest de Canadà, en època de la depressió econòmica, la va marcar en bona part pel que fa a la temàtica de la seva obra. Les seves històries acostumen a passar a localitats petites, on la lluita per l'acceptació social sol derivar en conflictes morals i de convivència que inclouen des d'enfrontaments generacionals fins a xocs per ambicions personals.

El 1968, però, es va publicar el seu primer llibre, un conjunt d'obres recopilades a "Danza de las sombras felices". "Massa felicitat" és una de les obres mes reconegudes de l'autora, eterna candidata al Nobel. Entre altres llibres, hi ha "Estimada vida", que aquest any ha publicat en català Club Editor, on també descriu part de la seva propia vida. Tots els seus llibres són un exemple del seu mestratge. Les seves obres han estat traduïdes a 13 llengües.

Autora discreta i centrada durant molts anys en la seva família, s'ha dedicat sempre a l'escriptura, però no va començar a exercir plenament com a escriptora fins que els seus fills es van fer grans.

Els últims guanyadors del Nobel de Literatura han estat Mo Yan (2012), Tomas Tranströmer (2011), Mario Vargas  Llosa (2010), Herta Mûller (2009), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008) i Doris Lessing (2007).
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut