Foto de l'oposició, amb representants de pares i docents, a les portes del Congrés. (Foto: EFE)
Foto de l'oposició, amb representants de pares i docents, a les portes del Congrés. (Foto: EFE)
Congrés dels Diputats

La major part de l'oposició es compromet a derogar la LOMCE quan canviï la majoria parlamentària

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i altres representants dels partits de l'oposició -excepte UPyD, Fòrum Astúries i UPN- s'han unit a les portes del Congrés per escenificar, juntament amb la Plataforma Estatal per l'Escola Pública, el compromís de suprimir la llei quan canviï la majoria parlamentària.

RedaccióActualitzat
Aprovada amb els únics vots del PP, la LOMCE és la reforma educativa que neix amb més crítiques i contestació. L'oposició considera que la llei no solucionarà els problemes que té plantejats l'educació i aquest mateix dijous, hores abans que s'aprovés el projecte de llei, ha segellat un pacte per derogar-la quan canviï la majoria parlamentària. Consideren que la LOMCE ataca la igualtat d'oportunitats, suposa un retrocés en la qualitat educativa i transgredeix les competències autonòmiques.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i altres representants dels partits de l'oposició -excepte UPyD, Fòrum Astúries i UPN- s'han unit a les portes al Congrés per manifestar, juntament amb la Plataforma Estatal per l'Escola Pública, el seu rebuig a la LOMCE. El líder d'IU, Cayo Lara, el diputat de CiU Martí Barberà, el republicà Joan Tardà i Joan Baldoví, de Compromís, també han participat a la fotografia.

Rubalcaba creu que la llei "neix morta"

Rubalcaba ha defensat que la llei orgànica educativa (LOE), aprovada el 2006, comptava amb el suport de tots els grups parlamentaris, menys el PP, i, en canvi, la LOMCE "és una llei que té el suport només del PP i la resta dels grups hi està en contra". El secretari general del PSOE ha subratllat en el seu perfil de Facebook que la LOMCE és una llei que neix "en la més absoluta solitud" i ha precisat que, malgrat que el PP té tot el dret a fer prevaler la seva majoria, "les normes de la prudència i el sentit comú diuen que les lleis que transformen la societat de manera profunda i que necessiten molts anys per desenvolupar-se no s'han d'imposar".

Per Rubalcaba, la LOMCE "neix morta perquè aposta per la segregació i el classisme" i les seves "presumptes novetats no són més que receptes del passat, perquè és una llei tècnicament dolenta que no podria aplicar-se ni amb la millor voluntat".

Rigau la portarà al TC

La Generalitat de Catalunya ha estat, des del primer moment, qui ha mostrat una de les posicions més bel·ligerants contra aquesta reforma educativa, pel qüestionament de la immersió lingüística i la invasió de competències, i ja ha avançat que la portarà al Constitucional quan s'aprovi definitivament.

Aquesta serà la setena reforma educativa de la democràcia espanyola. Un cop aprovat, ara el projecte de llei es remetrà al Senat, on els grups podran presentar-hi esmenes. Si se n'aprova alguna, el text tornarà al Congrés per rebre l'últim vistiplau; si no, s'aprovarà directament a la cambra alta.
Anar al contingut