Concentració a la plaça de Sants.
Els organitzadors volen evitar la presència feixista al barri.
Barcelona

Un esmorzar a Sants i una concentració a la plaça de la Mercè porten l'antifeixisme als carrers de Barcelona

RedaccióActualitzat
El Dia de la Hispanitat ha fet sortir l'antifeixisme als carrers de Barcelona. En resposta a les tradicionals marxes feixistes a Montjuïc, centenars de persones s'han aplegat en dos actes a la capital catalana per fer sentir el seu clam contra les ideolgies totalitàries. Al matí han esmorzat a Sants i a la tarda s'han concentrat a Ciutat Vella.

El primer acte d'aquest 12 d'octubre ha estat l'esmorzar popular convocat per organitzacions antifeixistes a la plaça de Sants. Entre 300 i 400 persones han participat en la convocatòria aplegades sota el lema "No al feixisme #No12oSants". Han protestat per l'arribada de grups d'extrema dreta -Falange, Nudo Patriota, Alianza Nacional, Democracia Nacional i Movimiento Católico Español- que han participat en la tradicional marxa ultra de la plaça Espanya.

Els organitzadors consideren una provocació la intenció dels grups d'ultradreta de començar la manifestació a la plaça de Sants, fet que finalment no s'ha produït per la prohibició del govern.

A les sis de la tarda, els grups antifeixistes s'han concentrat a la plaça de la Mercè, a Barcelona. Ho han fet organitzats per la plataforma "12 d'octubre, res a celebrar".

Ha estat un acte festiu, amb música i parlaments, amb què han volgut mostrar el seu rebuig al Dia de la Hispanitat perquè, diuen, els fets històrics que commemora van en contra els drets humans bàsics. A la marxa hi havia membres de la CUP i d'Iniciativa.

Batussa a Sants

Unes desenes de persones s'han vist implicades en una batussa entre ultres i antifeixistes que s'ha produït a la tarda al barri de Sants de Barcelona. La baralla ha acabat amb "alguns ferits lleus" però sense detencions, segons han confirmat el Mossos d'Esquadra.

Fonts veïnals han explicat que els ultres eren a la terrassa d'un bar de la carretera de la Bordeta quan s'han vist sorpresos per un grup d'antifeixistes. Els dos grups s'han començat a barallar a cops de puny i fins i tot s'han tirat pedres, segons el relat de testimonis. Els Mossos s'han desplaçat al lloc dels fets alertats pels amos del bar i la baralla s'ha dissolt.

Mínima concentració feixista a la tarda
 
Durant el dia hi ha hagut temor a enfrontaments entre les dues parts. La marxa feixista del matí ha comptat amb un ampli desplegament policial, però a la tarda se n'ha convocat una a la plaça Urquinaona.

La convocatòria ha corregut per les xarxes socials i la relativa proximitat amb la plaça de la Mercè ha fet témer moments de tensió. Finalment,  només una trentena de persones han secundat la concentració.
 
Vigilats per la policia, la petita manifestació ha caminat fins a la plaça d'Espanya. En alguns moments de la marxa han estat escridassats per algunes persones que hi havia als balcons i els manifestants s'hi han tornat amb insults. Tot i així, no hi ha hagut més incidents.
Anar al contingut