Alguns dels afectats per la talidomida, que tenen malformacions a les extremitats
Alguns dels afectats per la talidomida. (foto:EFE)
Madrid

Les víctimes de la talidomida demanen 204 milions d'indemnització

57 anys després podran anar a judici els afectats per aquest sedant que es va subministrar a les embarassades contra els marejos i que va provocar greus malformacions als nadons. Espanya és l'únic país on encara no s'ha indemnitzat les víctimes.

RedaccióActualitzat
Avui comença a Espanya el judici per les víctimes de la talidomida, un sedant que, a les dècades dels 50 i 60, es va subministrar a les embarassades contra els marejos i que va provocar greus malformacions, especialment a les extremitats, als nadons que naixien.

Els afectats demanen 204 milions d'indemnització a la farmacèutica alemanya Grünenthal. Aquest medicament es va retirar el 1961 a Alemanya, però sembla que, malgrat la prohibició, es va continuar administrant uns anys més.

Espanya és l'únic país on encara no s'ha indemnitzat els afectats, uns 180, dels quals només 20 es presenten avui com a demandants.

El judici es farà en un jutjat de primera instància de Madrid, després que l'Associació de Víctimes de la Talidomida (AVITE) va engegar la demanda fa un any i mig.

A Alemanya, les víctimes han arribat a acords indemnitzatoris amb la farmacèutica, però a Espanya ha calgut anar a judici ja que no s'ha arribat a cap acord després de tres reunions de totes dues parts i un acte de conciliació als jutjats de Madrid.

La farmacèutica els va oferir 120.000 euros anuals a tots els afectats, que ho van rebutjar. Les víctimes espanyoles demanen, segons el seu advocat, Ignacio Martínez, "que se'ls posi a l'altura dels alemanys, que des de l'any 71 estan cobrant una pensió vitalícia".
Anar al contingut