Barcelona

Els exdirectius de Caixa Penedès es neguen a declarar davant de la comissió d'investigació de les caixes del Parlament

Es tracta d'una situació insòlita fins ara a la comissió de caixes al Parlament. "L'actuació de la comissió pot donar lloc a un judici paral·lel", ha dit Ricard Pagès per justificar la seva negativa a parlar. La Fiscalia l'acusa d'haver-se atorgat una pensió d'11 milions d'euros a l'esquena del consell d'administració.

RedaccióActualitzat

En la comissió d'investigació de les caixes d'estalvis que s'està fent al Parlament, aquest dilluns s'ha viscut una situació insòlita fins ara. Hi han comparegut dos exdirectius que tenen una causa oberta a l'Audiència Nacional. Són els exgerents de Caixa Penedès Ricard Pagès i Manuel Troyano, que, per aquest motiu, hi han anat acompanyats del seu advocat i s'han negat a contestar les preguntes dels diputats.

Els exdirectors generals de Caixa Penedès Ricard Pagès i Manuel Troyano s'han negat a declarar davant de la comissió d'investigació després de llegir una declaració en què, ''respectant'' els diputats,s'han acollit a l'article 24 de la Constitució, que estableix el dret a no declarar en el cas que aquesta declaració pugui perjudicar el procés judicial a què estan sotmesos els dos compareixents. Pagès, que també va ser president de l'entitat d'estalvi, ha estat l'únic que ha llegit la declaració i Manuel Troyano s'ha limitat a subscriure-la.

En la declaració s'afirma que cal evitar ''un judici paral·lel'' i que cal mantenir la independència de poders. En la declaració, Pagès ha parlat de necessitat de defensar la divisió de poders i la independència judicial en un procés obert per la Fiscalia Anticorrupció.

La declaració afirma que participar i declarar en una comissió parlamentària pot suposar fer un judici paral·lel que ''condicioni'' l'actuació del jutge.

Pagès ha llegit que l'article 502 del Codi Penal l'obliga a respondre a la citació de la comissió del Parlament però que en cap cas l'obliga a respondre a les preguntes dels diputats perquè això suposaria una vulneració del dret constitucional.

Pagès també ha advertit als diputats que no respondre a les preguntes que poguessin fer els diputats no suposava en cap cas un ''assentiment'' a les eventuals afirmacions dels diputats.

Els diputats de la comissió han criticat la decisió de Pagès i Troyano i han qualificat aquesta jornada ''com la més trista'' fins ara de les sessions de la comissió d'investigació de les caixes.

Els dos directius s'han estat a la comissió sense respondre a cap pregunta i en silenci davant les intervencions molt crítiques dels diferents diputats, algunes d'elles amb acusacions com ''presumptes delinqüents de guant blanc'' o ''xoriços de vestit i corbata amb l'afegit de presumptes''. El diputat de la CUP, David Fernàndez, ha demanat als compareixents que "es posin davant un mirall per saber què és la màfia".

La Fiscalia Anticorrupció va demanar tres anys i mig de presó per a Ricard Pagès sota l'acusació d'haver-se assignat pensions milionàries de manera irregular. A més de Pagès, l'acusació s'estenia als directius Manuel Troyano, Santiago José Abella i Joan Caellas, aquests amb una petició de tres anys pel mateix delicte d'administració deslleial. El fiscal els acusa d'haver destinat prop de 32 milions d'euros als seus plans de pensions i altres pòlisses.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut