Barcelona

Mas diu que el procés sobiranista també és "un tribut a tots els que han donat la vida per Catalunya"

En els actes d'homenatge al president Companys, pel 73è aniversari del seu afusellament, el president també s'ha referit a la relació amb l'Estat i al finançament. "El que està en joc no és un intercanvi de cromos", ha dit, i ha demanat una altra vegada a Rajoy que doni una resposta "madura i democràtica" a les aspiracions del poble català.

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts es commemora el 73è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys a mans de la dictadura franquista. Poc després de les nou del matí, s'ha fet al fossar de la Pedrera l'ofrena floral institucional en record del president mort. L'ofrena l'han feta el president de la Generalitat, Artur Mas, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i diversos consellers.

En el seu discurs, Artur Mas ha recordat que l'afusellament de Companys va ser "tampoc fa tants anys", "estem parlant de dues generacions; estem parlant d'una petjada que encara està molt viva", ha dit. Segons Mas, el procés sobiranista, "que anhela justícia i anhela llibertat, totes dues coses juntes", es fa "també com a tribut a totes aquelles persones que en els darrers anys han hagut de perdre la seva vida per defensar Catalunya".

El president de la Generalitat també s'ha referit a la relació amb l'Estat i al finançament, i ha assegurat que, per la seva banda, sempre apostarà per dialogar. Ha replicat a Aznar i Rajoy i ha dit que la seva resposta no pot ser no a tot. "El que està en joc no és un intercanvi de cromos", ha afegit, i ha demanat una altra vegada que Rajoy doni una resposta "madura i democràtica" a les aspiracions del poble català.

Marxa de torxes al castell de Montjuïc

Els actes d'homenatge, però, han arrencat a primera hora, a les sis del matí, amb una marxa de torxes cap al castell. Com cada any, els primers de fer l'ofrena floral han estat els seus companys de partit, Esquerra Republicana, al fossar de Santa Eulàlia, el lloc on va ser afusellat, precisament a quarts de set del matí del 15 d'octubre del 1940.

El republicà Oriol Amorós ha destacat que "és ben trist que hem hagut d'anar fins a l'Argentina per poder denunciar i jutjar els crims del feixisme", en referència a la denúncia que el també republicà Joan Tardà presenta justament aquest dimarts a Buenos Aires. "Defensant la memòria dels homes justos, dels homes lliures, el que fem és defensar un futur on el feixisme no hi tingui lloc mai més", ha afegit Amorós.

També ha parlat la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que ha assegurat "s'han acabat aquells intents de trobar un espai dins de l'estat espanyol per poder continuar vivint com a catalans". I ha continuat: "Ara sabem que si volem viure com a catalans la millor relació que podem tenir amb els ciutadans espanyols és de veïnatge."

Després, ha estat el torn dels membres de CDC i de les joventuts de Convergència. En el seu parlament, Lluís Corominas ha afirmat que, "com el president màrtir", el partit està compromès amb el present i amb el futur del país. "Catalunya ha començat un camí cap a la sobirania i la llibertat", ha dit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut