Barcelona

Obliguen a readmetre una dona acomiadada per acumular baixes a causa d'una migranya crònica

La sentència, a la qual ha tingut accés TV3, l'ha dictat un jutge de Barcelona que considera inconstitucional l'última reforma laboral, que permet acomiadar treballadors amb malalties de llarga durada, tot i tenir la baixa mèdica justificada.

Redacció/TV3Actualitzat

Un jutge de Barcelona ha dictat una sentència en què considera inconstitucional l'última reforma de l'Estatut dels Treballadors, que permet acomiadar treballadors amb malalties de llarga durada, tot i tenir la baixa mèdica justificada.

La sentència, a la qual ha tingut accés TV3, obliga l'empresa a readmetre una dona afectada de migranyes. L'empresa ha recorregut la decisió judicial.

La treballadora, que ha volgut que s'esborri el seu nom de la sentència i mantenir l'anonimat per por de represàlies, va ser acomiadada per faltar a la feina 15 dies en dos mesos, tot i que va presentar les baixes mèdiques que ho justificaven. Les seves absències no van ser seguides, perquè depenien de quan li venia el mal de cap sever. Per això, com que eren dies aïllats, l'empresa l'ha pogut acomiadar acollint-se a l'Estatut dels Treballadors que, des de fa un any, amb l'última reforma del govern Rajoy, permet fer fora els empleats que superin els 10 dies de baixa alterns en dos mesos, si no és que són casos molt greus, com càncer.

Un article inconstitucional

L'advocada de la treballadora, Elena Romaniega, d'UGT, ha explicat a TV3: "L'article és pervers perquè, en aquest cas, la treballadora va ser honrada. Si no ho hagués estat, podria haver allargat més la seva baixa per incapacitat temporal i, aleshores, no hi hauria hagut acomiadament".

El fet és que com que la llei ho permet, la majoria d'aquests acomiadaments no es portaven als tribunals. Però l'advocada d'aquesta treballadora sí que ho va fer. I va denunciar justament que aquest article de l'Estatut dels Treballadors era inconstitucional.

Ara, el jutge ha donat la raó a la treballadora i ha obligat l'empresa a readmetre-la perquè considera que la llei és discriminatòria i que anteposa la productivitat del treballador a la seva salut.

L'empresa ha hagut de readmetre la treballadora, tot i que ha presentat recurs contra la sentència.

Segons el jutge social de Barcelona Joan Agustí, "el treballador, quan està malalt, és especialment vulnerable. I el que no pot fer la norma és accentuar aquesta vulnerabilitat, convertint la seva situació de baixa mèdica en causa d'acomiadament".

Un exemple de dret laboral comparat

D'altra banda, la sentència és tota una demostració de dret laboral comparat. Perquè tot i que el jutge reconeix la flagrant inconstitucionalitat d'aquest article de l'Estatut dels Treballadors, deixa clar que no ha volgut recórrer al Tribunal Constitucional per la seva lentitud a resoldre. Diu que és un temps inassumible, d'entre cinc i deu anys, i que ha preferit rebuscar en la jurisprudència europea i la normativa internacional refrendada per Espanya per argumentar que la llei és discriminatòria.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut