Estrasburg

Estrasburg dicta avui la sentència definitiva i irrevocable sobre la "doctrina Parot"

Històrics dirigents d'ETA estan pendents de la sentència. En aquesta llista també s'inclouen set membres dels GRAPO, un del GAL i una quinzena de presos comuns, entre ells almenys vuit agressors sexuals i diversos protagonistes de la crònica negra espanyola dels últims anys.

Iolanda GarciaActualitzat

La "doctrina Parot" espera sentència d'Estrasburg. Aquest dilluns, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) decideix si la desactiva. Serà una resolució definitiva, sense recurs possible, de la sentència dictada contra Espanya per aplicar la "doctrina Parot" a l'etarra Inés del Río Prada.

La mencionada doctrina es basa en un dictamen del Tribunal Suprem de febrer del 2006, segons el qual, "l'execució de la totalitat de la condemna començarà amb les penes més greus" i els beneficis penitenciaris s'aplicaran individualment per cada una d'elles, i no sobre el màxim legal de 30 anys d'estada a presó. D'aquesta manera, un cop complerta la pena més greu, s'ha de complir la següent, i així successivament fins al límit legal, cosa que allarga l'estada a la presó. Aquesta interpretació de la llei la va fer el Suprem per evitar la sortida en llibertat de l'etarra Henri Parot. D'aquí, el nom.

Històrics dirigents d'ETA estan pendents de la sentència. És el cas de "Santi Potros", "Txikierdi" o Josu Amantes, que formen part del grup que podria sortir de la presó. En total, són 61 presos d'ETA els que quedarien en llibertat en els pròxims mesos en cas que Estrasburg derogués la doctrina, i un altre grup de 75 abandonaria la presó en pocs anys, segons dades del Ministeri de l'Interior.

En aquesta llista també s'inclouen set membres dels GRAPO, un del GAL i una quinzena de presos comuns, entre ells almenys vuit agressors sexuals i diversos protagonistes de la crònica negra espanyola dels últims anys.

I després?

Les interpretacions de com s'hauria d'aplicar aquesta sentència ha generat nombroses reaccions en els últims mesos, incloent la del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que va arribar a parlar de la possibilitat d'aplicar una "enginyeria jurídica" per, en el cas que la "doctrina Parot" sigui derogada, endarrerir la sortida dels presos d'ETA per "mitjans legals i de procediment judicial".

Per la seva banda, el secretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez, deixa en mans dels jutges de l'Audiència Nacional l'aplicació de la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans. I, des d'aquest organisme, no avancen res. Estudiaran cas per cas, diuen.

Sigui com sigui, primer, la sentència. El president del TEDH, Dean Spielmann, serà l'encarregat de llegir-la. L'hora prevista: les 11.30 hores d'aquest dilluns.

Anar al contingut