L'abat durant l'homilia.
L'abat de Montserrat demana que l'Església condemni explícitament el franquisme.
Montserrat

L'abat de Montserrat demana que l'Església condemni explícitament el franquisme i torna a demanar perdó

L'abat de Montserrat, en la seva homilia d'avui, ha admès que l'Església hauria d'anar més enllà en els pronunciaments sobre el seu paper durant el franquisme. Josep Maria Soler ha recordat que s'ha demanat perdó en diverses ocasions, però que la polèmica dels últims dies al voltant de les beatificacions de Tarragona ha posat de manifest que segurament caldria fer-ho d'una manera més explícita.

RedaccióActualitzat

Si fa uns dies l'arquebisbe de Tarragona tornava a demanar perdó pels errors passats de l'Església, aquest diumenge ha estat el pare abat de Montserrat, Josep Maria Soler, qui s'ha pronunciat clarament sobre la qüestió.

Avui s'ha oficiat una missa dedicada als monjos i membres de la comunitat que van ser beatificats diumenge passat a Tarragona. L'abat Josep Maria Soler, en l'homilia, ha dit que amb aquesta celebració no es vol acusar ningú i s'ha referit a les reiterades peticions que demanen que l'Església ha de demanar perdó pel seu compromís amb el franquisme.

L'abat ha reconegut que cal un pronunciament més clar de l'Església en aquest sentit i ha tornat a demanar perdó per les mancances i erros del passat.

"Aquests dies s'ha parlat molt de si l'Església ha de demanar perdó pel seu compromís amb els vencedors de la guerra civil", ha assegurat l'abat. I ha afegit que "cal continuar reflexionant sobre aquest període de la nostra història per analitzar tots els fets". De tota manera, ha dit, "potser sí que cal un pronunciament més explicit". I ha recordat que "Montserrat, tot i el seu compromís amb les drets humans i patris abans i després de la guerra, fins i tot amb sacrifici per alguns dels seus monjos, també l'any 2000 va demanar perdó." Finalment ha conclòs que avui "davant el testimoniatge dels seus màrtirs beatificats ho torna a fer a través meu."

Anar al contingut