Barcelona

Serra i Todó diuen que la pujada salarial estava avalada pel Banc d'Espanya i era semblant a la de la resta del sector

Els exdirectius de Caixa Catalunya argumenten que els sous de la cúpula de l'entitat estaven per sota dels de directius d'altres entitats, que els increments es van basar en informes jurídics encarregats a consultores externes i que es van comunicar al Banc d'Espanya i el FROB. El jutge ha desestimat la petició de presó preventiva que demanava l'acusació particular d'Ausbanc.

RedaccióActualitzat

Els exdirectius de Caixa Catalunya Narcís Serra i Adolf Todó han anat aquest dilluns a la Ciutat de la Justícia per declarar davant del jutge Josep Maria Pijuan. Estan imputats per una presumpta administració deslleial pels sous que es van assignar el 2010, just abans que l'entitat hagués de demanar unes ajudes públiques de 1.250 milions d'euros i quan tot just s'havia fusionat amb Caixa Tarragona i Caixa Manresa. Un centenar de persones afectades per les preferents s'han concentrat davant del tribunal per protestar contra la gestió de Serra i Todó i els han escridassat.

Davant del magistrat, l'expresident de Caixa Catalunya Narcís Serra ha defensat la seva gestió davant del jutge i ha argumentat que els elevats increments de sou de l'antiga cúpula directiva van ser per equiparar-los als del sector. A més, estaven avalats per informes jurídics encarregats per Caixa Catalunya a consultores externes i van ser comunicats al Banc d'Espanya i al FROB, que mai van posar cap objecció. L'exministre hauria cobrat 1,25 milions d'euros en els cinc anys que va ser president de l'entitat d'estalvi, on no tenia un càrrec executiu.

Després de declarar unes tres hores davant del jutge, Serra ha afirmat als periodistes que els augments de sou als directius aprovats el 2010 van ser "legals", "lleials" i fins i tot "convenients", malgrat que va ser en plena crisi. I ha afegit que es van fer perquè "calia mantenir l'equip directiu de la caixa".

En la seva declaració, Adolf Todó ha afegit que l'increment salarial complia amb la normativa europea. La fiscalia considera "desproporcionats" tant el seu sou com el que va rebre l'exdirector adjunt, Jaume Masana, que van arribar a percebre 4 i 2,9 milions d'euros respectivament, a més de substanciosos plans de pensions, tot i les dificultats econòmiques d'una entitat rescatada amb ajudes del FROB.

En el mateix sentit que Serra i Todó, Joan Güell, membre del consell d'administració d'aquesta empresa bancària, ha recordat també que tant el FROB com el Banc d'Espanya van ser informats de l'augment salarial dels directius.

Per la seva banda, Ausbanc, l'Associació d'Usuaris de Serveis Bancaris, que actua com a acusació particular en el cas, ha demanat presó preventiva per a l'expresident de l'entitat, Narcís Serra, i per a l'exdirectiu Adolf Todó, perquè consideren que hi ha risc que destrueixin documents importants. Entre aquests documents, segons l'advocat d'Ausbanc Lluís Pineda, hi hauria els informes que es van demanar a tercers per justificar l'augment de les retribucions de la cúpula de la caixa en plena crisi, el 2010. La petició ha estat desestimada pel jutge.

Protesta amb petards dels afectats per les preferents

La declaració de Serra i Todó davant del jutge Josep Maria Pijuan, el mateix que porta el "cas Palau", ha estat interrompuda per la protesta d'afectats per les preferents que han intentat entrar en la sala del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona. Més d'un centenar de persones han fet esclatar dos petards i han fet saltar l'alarma als jutjats, on han fet sentir crits com "Manos arriba, esto es un atraco" i "Catalunya Caixa m'ha estafat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut