França/Mèxic

França i Mèxic exigeixen explicacions a Washington sobre el suposat espionatge als dos països

Conflicte diplomàtic entre França i els Estats Units arran de les últimes revelacions de l'extècnic de la CIA Edward Snowden. París ha convocat l'ambaixador nord-americà després que Washington podria haver recopilat milions de dades telefòniques dels ciutadans francesos. El ministre de l'Interior, Manuel Valls, ha demanat explicacions a la Casa Blanca. També ho han fet les autoritats mexicanes després que "Der Spiegel" hagi publicat que els EUA van espiar Felipe Calderón mentre era el president de Mèxic.

RedaccióActualitzat

França ha reclamat als Estats Units que doni "explicacions precises" sobre les revelacions "xocants" que aquest dilluns publica "Le Monde" en el sentit que els Estats Units, a través de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA), ha interceptat de manera massiva les comunicacions telefòniques franceses. Ho ha exigit el ministre de l'Interior, Manuel Valls, en una entrevista a l'emissora de ràdio privada Europe 1. París ja ha convocat l'ambaixador nord-americà.

Durant gairebé un mes, entre el 10 de desembre del 2012 i el 8 de gener del 2013, l'NSA va interceptar suposadament 70,3 milions d'enregistraments de trucades telefòniques dels francesos, segons informa "Le Monde, citant documents de l'exagent de la CIA, Edward Snowden.

"Amb les noves tecnologies de la comunicació, cal aplicar unes regles que afecten tot el país", ha remarcat Valls, que ha afegit: "Si un país amic, un país aliat, espia França o espia altres països europeus, és del tot inacceptable."

Segons la informació publicada, els principals objectius de l'NSA a França eren persones sospitoses de tenir vincles amb activitats terroristes, però també altres de relacionades amb el món empresarial i dels negocis, així com polítics i funcionaris.

I Mèxic també

L'espionatge nord-americà també posa en un compromís les relacions amb Mèxic.

El setmanari alemany "Der Spiegel" ha revelat que l'Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units també va vigilar el correu personal de l'expresident mexicà Felipe Calderón, quan encara era president.

Mèxic també ha demanat explicacions urgents a Washington, però no ha cridat a consultes l'ambaixador.

Al marge del president, els serveis nord-americans també haurien espiat alts funcionaris mexicans vinculats amb la lluita contra el narcotràfic.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut