Sánchez-Camacho, aquest dilluns a la seu del PPC.
Sánchez-Camacho, aquest dilluns a la seu del PPC.
Barcelona

Els partits catalans reclamen que Mas pugui participar al Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental

Totes les formacions coincideixen que el president de la Generalitat ha de participar-hi, d'una manera o altra. Esquerra culpa l'Estat de voler "visualitzar qui mana aquí", el PSC demana "signes de distensió" i des del PP i Ciutadans veuen el conflicte protocol·lari com "un pas més en la confrontació permanent". Per Iniciativa es tracta d'una polèmica "buida de contingut".

RedaccióActualitzat

El nou pols entre el govern català i l'espanyol per la participació d'Artur Mas al Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental que se celebra aquest dimecres a Barcelona ha centrat les declaracions posteriors a les executives que han fet els partits polítics aquest dilluns. Totes les formacions coincideixen que el president de la Generalitat ha de participar-hi, d'una manera o altra, però mentre el govern vol que hi pugui intervenir com a amfitrió, en representació de Catalunya, l'executiu espanyol recorda que l'amfitrió és Mariano Rajoy, en representació d'Espanya.

Les negociacions entre tots dos governs continuen, però tots els partits demanen que se superi el conflicte institucional. El principal aliat de CiU al Parlament, Esquerra, ha demanat "que s'imposi el sentit comú i el bon fer diplomàtic" i que la Generalitat participi a trobades internacionals com aquesta sigui un "automatisme". La portaveu del partit, Anna Simó, ha atribuït l'actitud de l'Estat al fet que "necessita visualitzar qui mana aquí" i ha recordat que tant Pasqual Maragall com José Montilla van poder participar en les cimeres euromediterrànies de 2005 i 2008 respectivament.

Precisament el partit de Maragall i Montilla quan presidien la Generalitat, el PSC, també ha recordat el "paper institucional de rellevància" dels dos predecessors de Mas i ha demanat el mateix per a l'actual president català. El portaveu socialista, Jaume Collboni, ha considerat que La Moncloa hauria de permetre la participació de Mas al fòrum com a "signe de distensió" en l'actual situació. Pels socialistes catalans, "la diplomàcia de les cadires buides" no porta enlloc, sinó que creuen que aquests gestos amaguen la incapacitat dels dos executius de tenir iniciatives polítiques constructives.

La presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, ha demanat responsabilitat i ha dit que espera que Mas "no provoqui cap conflicte diplomàtic i participi en el sopar de benvinguda", a més de rebre el president del govern espanyol i la resta de mandataris "com estableix el protocol". Sánchez-Camacho ha advertit que, si Mas no va als actes de benvinguda, ho entendrà "com un pas més en la confrontació permanent i la provocació permanent" per part del govern català.

Per la seva banda, Iniciativa ha lamentat que es tracti d'un conflicte "buit de contingut" i entenen que "el debat va més enllà de a quina cadira segui cadascú". La portaveu del partit, Laia Ortiz, ha assegurat que "sempre hem defensat que Catalunya tingui veu pròpia, però el debat de fons és el contingut de la intervenció, no el protocol". Ortiz ha afegit que li agradaria que Mas pogués intervenir perquè Catalunya es posicioni en temes com "la crisi humanitària de Lampedusa, la sortida de la crisi econòmica o el dret a l'asil".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat la polèmica d'"infantil" i ha recordat a Mas que "encara que no t'agradi o no hi estiguis d'acord, no cal tensar més la corda". En una entrevista al programa "Els matins", Rivera també ha recordat que el president de la Generalitat "és el mateix que cobreix la foto del rei amb una manta negra quan arriba l'acte de presa de possessió o posa el ministre tres files més enrere".

Anar al contingut