Font dades: Meteocat.
Font dades: Meteocat.

Vent d'Espanya a la Vall d'Aran

Actualitzat

El vent d'Espanya dispara la temperatura a les parts baixes de la Vall d'Aran.

Els habitants de la Vall d'Aran coneixen a la perfecció el que vol dir vent d'Espanya. És un vent càlid procedent del sud que en travessar el Pirineu arriba al fons de la vall escalfat.

Element i funcionament del vent

Primera fase: Per començar ens trobem a la part de davant del sistema frontal que arribarà aquesta tarda i vespre a Catalunya i els vents que bufen davant del front tenen component sud. Aquest vent de sud topa contra el Pirineu i manté les nuvolades més denses estancades al vessant sud, en aquest cas, a l'Alta Ribagorça. Amb dades de les 7 del matí el Pont de Suert tenia 8 ºC i un 97% d'humitat.

Segona fase: El fort vent de sud empeny l'aire cap a les cotes més altes de les muntanyes, carregat d'humitat i amb alguns plugims febles. L'ascens de l'aire humit fa que la temperatura baixi molt a poc a poc i arribi al lac Redon, a 2.250 metres, amb 5 ºC i un 99%, amb cops de vent de més de 100 km/h. És a dir, només va baixar 3 graus en 1.400 metres de desnivell.

Tercera fase: Un cop dalt, l'aire comença a baixar pel vessant nord cap al fons de la Vall d'Aran. El descens de l'aire el fa amb unes característiques diferents a les de l'inici. Ara l'aire és sec i la temperatura puja més de la que perdia anteriorment. Dels 5 ºC i el 99 % d'humitat al lac Redon a 2.250 metres arriba a Vielha amb 17 ºC i un 50% d'humitat, ha pujat 12 graus en 1.200 metres. A la mateixa hora al Pont de Suert n'hi havia 8 ºC.

Aquest efecte es coneix amb el nom d'efecte foehn, que en el cas de vent de nord es coneix amb el nom de vent de port o fogony, amb un gran ascens de les temperatures al Pallars Sobirà i a l'Alta Ribagorça.

Anar al contingut