El membre d'ETA Antonio Troitiño Arranz en una imatge d'arxiu.
El membre d'ETA Antonio Troitiño Arranz en una imatge d'arxiu.
Londres

El Tribunal Superior de Londres ordena llibertat provisional per a l'etarra Antton Troitiño

És el segon membre d'ETA a qui s'aplica la sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg contra la "doctrina Parot". La justícia britànica ha decretat la llibertat provisional de Troitiño, detingut al Regne Unit des del juliol del 2012. Espanya en reclamava l'extradició per aplicar-li la política penitenciària que ha tombat el tribunal d'Estrasburg.

RedaccióActualitzat

L'històric membre d'ETA Antton Troitiño és el segon integrant de la banda al qual s'aplica la sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg contra la "doctrina Parot". La justícia britànica ha decretat la llibertat provisional de Troitiño, detingut des del juny del 2012 al Regne Unit, on va fugir uns dies abans que la justícia espanyola comencés a aplicar la "doctrina Parot". Espanya en reclamava l'extradició per aplicar-li la política penitenciària que ha tombat el tribunal d'Estrasburg. El jutge ha ofert a les autoritats espanyoles un termini de set dies perquè decideixin si retiren la petició d'extradició.

Troitiño haurà de comparèixer cada dia en una comissaria de Londres quan surti de la presó de Long Lartin. Segons els seus advocats, l'etarra, de 56 anys, viurà a casa d'uns amics a Londres i complirà amb aquesta obligació.

Antton és germà de Domingo Troitiño, el cap del comando que va perpetrar l'atemptat a l'Hipercor de Barcelona. Antton Troitiño va ser condemnat a 2.200 anys de presó per diversos atemptats comesos pel "comando Madrid", el més greu, el 1986 a la plaça de la República Dominicana de Madrid. Hi van morir 9 guàrdia civils i 56 persones més van resultar ferides.

Troitiño va ser detingut a Londres quan ja havia complert a Espanya la condemna de 24 anys de presó. Les autoritats espanyoles el reclamaven per fer-li complir l'allargament de condemna que suposava la "doctrina Parot". El 14 de juny del 2013, el Tribunal Superior de Londres va aprovar que l'extradissin a Espanya.

La decisió de la justícia britànica ha transcendit poc després que ha sortit de la presó Inés del Río, la membre d'ETA que va portar la "doctrina Parot" a la justícia europea i que ha abandonat la presó gallega de Teixeiro després de més de 26 anys entre reixes.

Anar al contingut