Madrid

L'atur cau en 32.500 persones a Catalunya, gairebé la meitat de la baixada al conjunt de l'Estat

De juliol a setembre, s'han creat 52.300 llocs de treball, sobretot al sector serveis, i ara hi ha 840.000 parats. La taxa d'atur catalana és del 23%. En termes relatius, Catalunya és la sisena comunitat autònoma on s'ha creat més ocupació. Els millors resultats els obtenen Cantàbria, les Illes Balears i La Rioja segons l'Institut d'Estadística. El nombre de parats al conjunt d'Espanya ha baixat de 72.800 persones, amb una taxa d'atur de gairebé un 26%.

RedaccióActualitzat

L'atur ha baixat en 32.500 persones a Catalunya en el tercer trimestre, comparat amb l'anterior, i ara hi ha 840.000 aturats. Això situa la taxa d'atur catalana en gairebé el 23%, segons dades de l'Enquesta de Població Activa. De juliol a setembre, s'han creat 52.300 llocs de treball a casa nostra, sobretot al sector serveis, amb una de les dades més elevades de tot l'Estat. En termes relatius, però els millors resultats els obtenen Cantàbria, les Illes Balears i La Rioja. Catalunya està en la sisena posició.

El nombre de parats al conjunt d'Espanya s'ha situat en 5.904.700, gairebé un 26%. Respecte al segon trimestre, ha baixat en 72.800 persones. És la baixada més forta d'un tercer trimestre des del 2005. El contractes temporals són els que impulsen aquest increment, davant el descens dels contractes indefinits.

Si es revisen les dades desestacionalitzades, és a dir, corregides dels efectes estacionals i de calendari, l'ocupació ha caigut un 0,42% i l'atur s'ha incrementat en un 0,21%.

atur a Catalunya atur a Catalunya Aquestes dades s'han conegut just l'endemà que el Banc d'Espanya confirmés que havia estat el primer període amb creixement econòmic.

EPA vs. atur registrat

La dada de l'atur registrat del mes de setembre també va ser lleument positiva, perquè va pujar, però no tant com fa un any. A Catalunya, va augmentar en 9.253 persones respecte al mes anterior, un 1,51% d'aturats més, de manera que el nombre total de parats es va situar en 620.911 persones. Al conjunt d'Espanya va pujar en 25.572 persones al setembre, el 0,54%, i el nombre total d'aturats es va situar ara en 4.724.355 persones.

Com és habitual, doncs, l'EPA i l'atur registrat mostren xifres molt diferents. El motiu principal és el mètode de càlcul en cada cas: l'EPA és una enquesta telefònica feta a 60.000 famílies sobre les persones en edat de treballar. L'atur registrat pren com a base les persones apuntades a les oficines d'ocupació a finals del mes anterior.

L'EPA es considera més fiable. De fet, és la taxa que es pren com a base per calcular l'atur harmonitzat, la dada que s'envia a Europa per poder comparar els mercats laborals dels diferents països de la UE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut