Barcelona

La fiscalia demana 27 anys i mig de presó per a Millet i Montull pel "cas Palau"

La fiscalia demana que es declari CDC responsable civil i que se li comissin 6,6 milions d'euros. També demana 26 anys de presó per a Gemma Montull; 9 anys i mig per a l'exdirectora general del Palau Rosa Garicano i 7 i mig per a l'extresorer de CDC Daniel Osàcar.

RedaccióActualitzat

El ministeri fiscal demana 27 anys i mig de presó per a Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, per l'espoli del Palau de la Música. Se'ls considera responsables dels delictes de malversació i falsedat de diners públics, apropiació indeguda, blanqueig de diners i frau a la hisenda pública. El fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled, que ha entregat al jutjat l'escrit d'acusació, hi assegura que els acusats van fer servir la confiança pública que tenia la institució per enriquir-se personalment.

En el seu escrit, el fiscal planteja la necessitat de tenir en compte tota una sèrie d'"elements sociològics i fins i tot, si es vol, psicològics" per explicar el saqueig d'una institució emblemàtica per a Catalunya que es va prolongar durant més de trenta anys, "sense que ningú formulés inconvenients o donés la veu d'alarma".

Sánchez-Ulled afirma que l'"arrelament històric i el merescut prestigi cultural de l'Orfeó a la societat catalana [...] van ser hàbilment explotats per Fèlix Millet i els seus camarades per emmascarar els seus manejos il·lícits". Això només es pot entendre per l'existència d'un "cercle socioeconòmic i polític abstret, on interessos compartits de tota mena van convergir en una convenient ceguesa davant qualsevol indici d'irregularitat".

Millet va dirigir el Palau "de forma personalíssima i amb un intens caire jeràrquic a la vegada que carismàtic" i, juntament a la seva mà dreta Jordi Montull, va aprofitar "descaradament la confiança pública generada pel prestigi cultural i social inherent" a la institució, "que embolicava amb una aurèola d'aparent respectabilitat fins i tot els comportaments més dubtosos".

El ministeri públic considera que va ser Fèlix Millet qui va facilitar el contacte entre Ferrovial i CDC per al pagament de comissions il·lícites del 4% per l'adjudicació d'obra pública, "peatges" que els imputats es repartien, suposadament, en una proporció del 2,5% per a la formació i d'1,5% per als saquejadors del Palau.

Per a Gemma Montull, filla de Jordi Montull i exdirectora financera de l'entitat, es demanen 26 anys de presó pels mateixos delictes. Pel que fa a l'exdirectora general del Palau Rosa Garicano, la petició és de 8 anys i 6 mesos de presó, ja que se la considera cooperadora necessària en la comissió dels delictes esmentats. El fiscal acusa d'administració deslleial als responsables de Ferrovial Pedro Buenaventura i Juan Elizaga. També considera les dones de Millet i Montull, Marta Vallés i Mercedes Mir, partícips a títol lucratiu de l'espoliació.

Emilio Sánchez-Ulled creu que les conductes dels imputats pel saqueig "presenten, si és possible, una gravetat afegida" donada la naturalesa de les entitats espoliades, amb una "significada rellevància cultural" a Catalunya.

6,6 milions per responsabilitat civil de CDC i 7,5 anys de presó per a Osàcar

La Fiscalia demana que es declari Convergència Democràtica de Catalunya responsable civil i que se li comissin 6,6 milions d'euros. Segons el fiscal, Convergència, amb la col·laboració directa de l'extresorer Daniel Osàcar i de l'advocat i exparlamentari Jaume Camps, va crear una trama delictiva per beneficiar-se de la relació de l'empresa Ferrovial i el Palau de la Música i desviar fons al partit a canvi d'obra pública. És per això que en l'escrit d'acusació es demanen set anys i mig de presó per a Osàcar, pels delictes de tràfic d'influències i blanqueig de capitals, i un any i mig per a Camps.

Segons el fiscal, l'entramat delictiu respon a una situació molt actual: la importància que tenen els tresorers dels partits en el seu finançament il·legal. El fiscal afegeix que no s'ha pogut demostrar que els responsables del partit estiguessin al corrent d'aquestes irregularitats

Aquesta petició fiscal contrasta amb la de l'acusació particular, que exerceix el Palau de la Música i que no exigeix cap responsabilitat ni penal ni econòmica, a Convergència Democràtica, i amb l'acusació popular, que exerceix la Diputació de Barcelona i que també exculpa CDC i els càrrecs del partit imputats en el cas.

VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut