Prat, durant una compareixença anterior al Parlament. (Foto: ACN)
Prat, durant una compareixença anterior al Parlament. (Foto: ACN)
Parlament de Catalunya

El Parlament rebutja demanar el cessament de Manel Prat gràcies als vots de CiU i ERC

La proposta era una esmena del PSC a la moció presentada pel PPC sobre seguretat. Els vots en contra de CiU i ERC han impedit el cessament del director dels Mossos. La resta de grups hi han votat a favor.

RedaccióActualitzat

El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dijous demanar el cessament del director de la Policia, Manel Prat, gràcies als vots contraris de CiU i ERC. La moció instava el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, a destituir Prat arran de l'actuació dels Mossos d'Esquadra davant la mort de l'empresari del Gaixample Juan Andrés Benítez. Tots els grups de l'oposició, amb l'excepció d'Esquerra, han votat a favor del cessament de Prat. En total, 62 vots a favor per 69 en contra.

La proposta era una esmena del PSC a la moció presentada pel PPC sobre seguretat. Els socialistes catalans van presentar l'esmena aquest dimecres, després que sortissin a la llum pública els vídeos que demostraven la contundència d'alguns agents dels Mossos amb l'empresari, detingut al Raval i que va morir hores després.

Excepte CiU i ERC, que han defensat el paper de Prat, la resta de partits han censurat la seva gestió després de la mort de Benítez i han qüestionat la seva capacitat per dirigir la policia catalana.

ERC ho justifica per una "oposició constructiva"

La diputada republicana Gemma Calvet ha considerat que el cessament o la dimissió del director general de la Policia no aportaria res al cas i ha apuntat que ja hi ha fórmules de depuració de responsabilitats. Això sí, ha coincidit amb la resta de grups a demanar que "s'esgotin tots els mecanismes d'investigació".

Calvet ha indicat que Esquerra duu a terme "una oposició constructiva" i ha afegit que les imatges de la detenció de l'empresari, que ha qualificat de "molt greus", no poden tapar "les bones actuacions" dels Mossos. El fet que els republicans hagin impedit que prosperés la moció els ha comportat dures crítiques per part de la resta de grups de l'oposició.

Des de CiU, Lluís Guinó ha lamentat que "es vulgui aprofitar el context actual" i l'impacte creat pels vídeos "per enterbolir la imatge dels Mossos d'Esquadra".

L'oposició considera "un error" mantenir Prat

El diputat del PSC Xavier Sabaté ha dit que Prat "ha demostrat no tenir capacitat suficient per dirigir els operatius" i que, a més, "no compta amb la informació suficient per evitar versions contradictòries sobre els fets". Per la seva banda, Pere Calbó, del PP, s'ha centrat a retreure a CiU i a ERC "la seva falta de voluntat negociadora" per assumir totalment o parcialment els quinze punts de la moció.

L'ecosocialista Jaume Bosch ha afirmat que Espadaler "ha comès l'error de mantenir Prat" en el seu càrrec i ha recordat "les seves recents paraules al voltant del cas d'Esther Quintana, en indicar que no sabia si seria l'última versió oficial que donava".

Des de Ciutadans, Matías Alonso ha apuntat que Prat "no pot seguir en el càrrec després d'oferir versions contradictòries", mentre que David Fernández, de la CUP, ha advertit sobre "el règim d'impunitat" que el govern desitja que hi hagi per a les actuacions policials.

Anar al contingut