El diari no revela cap nom dels possibles líders espiats. (Foto: Reuters)
El diari no revela cap nom dels possibles líders espiats. (Foto: Reuters)
Londres

Els EUA van espiar les trucades de 35 líders mundials, segons el diari "The Guardian"

Documents filtrats per l'exagent Eduard Snowden confirmarien que els serveis secrets nord-americans van espiar les comunicacions de 35 dirigents mundials. El diari britànic no concreta cap nom.

RedaccióActualitzat

Coincidint amb la polèmica entre Alemanya i els Estats Units per una suposada punxada del mòbil de la cancellera Angela Merkel, el diari britànic "The Guardian" sembla voler atiar més el foc. El rotatiu afirma que l'Agència de Seguretat Nacional nord-americana (NSA) va espiar les comunicacions de 35 líders mundials. Aquesta afirmació es basa en un document filtrat per l'exagent d'aquesta agència Eduard Snowden. La informació no detalla cap nom.

El document, datat a l'octubre del 2006, revela que l'NSA va encoratjar el personal d'institucions com la Casa Blanca o el Pentàgon perquè compartissin els números de telèfon de personalitats internacionals rellevants. Un funcionari no identificat hauria lliurat més de 200 números de telèfon, inclosos els d'aquests 35 líders, telèfons que van ser immediatament monitoritzats per l'NSA.

El diari alemany "Die Welt" afirma que els serveis secrets alemanys sospiten que els Estats Units podrien haver punxat el telèfon de Merkel entre octubre de 1999 i el juliol passat. Un portaveu del govern nord-americà ha assegurat aquest dijous que les comunicacions de la líder alemanys no estan ni estaran intervingudes en un futur, però ha tirat pilotes fora quan els periodistes li han demanat si es va espiar la cancellera en el passat.
Anar al contingut