Una andana plena de gent que espera un tren de Rodalies.
En el cas de Rodalies hi ha assegurat el 50% dels serveis programats.
Barcelona

Setmana d'aturades parcials i una vaga a Renfe la vigília de Tots Sants

La convocatòria comprèn aturades parcials de dues hores en cada un dels tres torns de treball de les dues companyies ferroviàries. de 7 a 9 del matí, de 3 a 5 de la tarda i de les 11 de la nit a la 1 de la matinada. Dimarts i dimecres es faran les mateixes aturades parcials. En canvi, dijous, dia 31, està prevista una vaga de vint-i-quatre hores. Amb aquestes mobilitzacions, el Sindicat Ferroviari i la CGT, que no són majoritaris a Renfe, pretenen manifestar el rebuig a l'anunci de fragmentació de la companyia en quatre societats anònimes.

RedaccióActualitzat

Renfe i Adif afronten una setmana d'aturades parcials i vagues convocades per la CGT i el Sindicat Ferroviari que arrenquen dilluns i s'allarguen fins al dijous 31 d'octubre. La convocatòria comprèn aturades parcials de dues hores en cada un dels tres torns de treball de les dues companyies ferroviàries.  La primera de les aturades convocades, de 7.00 a 9.00 hores d'aquest matí, ha estat secundada per 174 treballadors de Renfe d'un total dels aproximadament 5.000 treballadors que treballaven en aquest torn i formaven part dels serveis mínims.

Renfe ha xifrat d'un 3% el seguiment de les aturades en el que portem de jornada, mentres que els s'indicats eleven la xifra fins al 70%. L'empresa ferroviaria ha assenyalat que l'atura s'està desenvolupant amb "normalitat total, sense incidents i amb un compliment estricte dels serveis mínims".

Cal tenir en compte que el descarrilament, aquest diumenge, d'un tren a Sant Andreu Arenal pot complicar encara més la circulació. En aquesta estació barcelonina s'ha treballat tota la nit per retirar el vagó afectat i per restablir-hi la circulació, però no hi ha previsió de quan es podrà fer. Així, doncs, els trens d'entrada a Barcelona de les línies R3 i R4 han estat desviats i els de la línia R7 acaben el recorregut a Montcada Bifurcació.

Més mobilitzacions

Per dimarts i dimecres hi ha convocades les mateixes aturades parcials que aquest dilluns. En canvi, dijous, dia 31 i vigília de Tots Sants, està prevista una vaga de vint-i-quatre hores. També hi ha previstes aturades al novembre i al desembre.

Amb aquestes mobilitzacions, el Sindicat Ferroviari i la CGT, que no són majoritaris a Renfe, pretenen manifestar el rebuig a l'anunci de fragmentació de la companyia en quatre societats anònimes.

Serveis mínims

Davant la convocatòria, el Ministeri de Foment ha fixat serveis mínims que garanteixen la circulació del 72% dels trens AVE Llarga Distància inicialment programats per a aquestes jornades. En concret, del total de 1.139 trens d'aquest servei programats per als quatre dies de mobilitzacions, n'hi ha 821 de garantits, de manera que la convocatòria podria afectar la circulació de 318.

En el cas de Rodalies, està assegurat el 50% dels serveis programats, percentatge que s'eleva fins al 75% en hora punta, mentre que en Mitja Distància el servei essencial assegura el 63% dels trens. Tot i això, podria haver-hi més trens, en funció del seguiment que tingui l'aturada.

Anar al contingut