Un instant d'un dels vídeos de la detenció, gravat pels veïns al Raval.
Un instant d'un dels vídeos de la detenció, gravat pels veïns al Raval.
Barcelona

Els Mossos haurien colpejat l'empresari del mort al Raval amb una porra extensible

L'informe de la policia espanyola sobre la mort de Juan Andrés Benítez, mort el passat 6 d'octubre després de ser reduït pels Mossos al Raval, recull el fet que els agents haurien fet servir alguna porra extensible per pegar-li.

RedaccióActualitzat

Un informe de la Policia Nacional conclou que els Mossos d'Esquadra podrien haver fet servir una porra extensible per colpejar Juan Andrés Benítez, l'empresari mort el 6 d'octubre després de ser reduït per uns agents de la policia catalana al barri del Raval de Barcelona.

L'atestat de la policia espanyola, que ja ha estat lliurat al jutjat que investiga el cas, recull aquest punt i també les declaracions dels testimonis, que afirmen que van començar a gravar perquè van veure un abús de força en l'actuació policial. 

A més, també conté una anàlisi de les gravacions en vídeo que van fer veïns i testimonis dels fets. Analitzant fotograma a fotograma les imatges de la reducció, la policia espanyola conclou que Benítez va ser colpejat mentre tenia a sobre vuit agents de la policia catalana, i que podrien haver fet servir "defenses extensibles" contra l'empresari.

Els veïns van veure l'ús d'un objecte contundent

Dos testimonis han corroborat aquesta tesi. Un d'ells s'ha referit explícitament a l'ús d'una defensa extensible per part dels agents, mentre que un altre ha afirmat haver vist els Mossos utilitzar algun tipus d'objecte contundent per pegar a l'empresari.

Sense agressió prèvia de la víctima

La declaració de quatre testimonis dels fets davant la titular del jutjat d'instrucció número 20 de Barcelona també ha contradit un altre punt de la versió dels Mossos. Els testimonis han afirmat que l'empresari va rebre cops dels agents sense que abans els agredís.

Segons els testimonis, els agents el van continuar pegant fins i tot quan ja estava immobilitzat, lligat de peus i mans mitjançant brides, han afegit fonts judicials.

Sense ferides sagnants de la baralla

L'advocat de la família de la víctima, David Aineto, ha assegurat que d'aquests testimonis es desprèn que Juan Andrés Benítez -que prèviament a l'arribada dels Mossos s'havia barallat amb una altra persona- no tenia cap ferida sagnant abans que els Mossos el reduïssin.

Segons el lletrat, els testimonis coincideixen també que, una vegada immobilitzat, els agents van introduir l'empresari al vehicle policial "ja inerme".

Segons la versió de la policia catalana, l'home va caure esvaït després de ser reduït i els serveis mèdics van aconseguir reanimar-lo, encara que finalment va morir a l'hospital on va ser traslladat.

Anar al contingut