Un petit comerç amb llibres i jocs.
Les vendes del comerç minorista han augmentat un 2,2% al setembre a Espanya i un 2,1% a Catalunya.
Madrid

Les vendes del comerç minorista pugen al setembre, després de més de 3 anys de caigudes

Les vendes del comerç minorista han augmentat un 2,2% el setembre al conjunt de l'estat espanyol, després de 38 mesos consecutius de caigudes, segons l'INE. Catalunya se situa també en aquesta mitjana, en el 2,1%. No obstant, l'ocupació en el sector del comerç minorista ha baixat un 1,8% a tot l'Estat i ja acumula 61 mesos de descensos, i un 0,9%, a Catalunya.

RedaccióActualitzat

Les vendes del comerç minorista han augmentat un 2,2% el setembre al conjunt de l'estat espanyol, després de 38 mesos consecutius de caigudes, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística que compara amb els resultats del mateix mes del 2012. Catalunya se situa també en aquesta mitjana, en el 2,1%. La llista, però, la lideren les Illes Balears, on les vendes pugen fins a un 10%, molt per sobre del País Valencià i les Canàries, en segon lloc, amb un 4,1% d'augment.

Eliminats els efectes estacionals i de calendari, segons l'INE, la facturació del comerç minorista a Espanya també ha pujat un 2,2% en el novè mes de l'any, davant del descens del 4,8% de l'agost. Segons la manera de distribució, el sector també ha incrementat les seves vendes el setembre. El repunt més elevat ha estat per a les empreses unilocalitzades, on les vendes han augmentat un 3,1%, seguides de les petites cadenes, un 2,6% més; les grans superfícies, un 2,4% més i les grans cadenes, un 1,5% més.

Ara bé, tot i l'augment en les vendes, l'ocupació en el sector del comerç minorista ha baixat un 1,8% a tot l'Estat i ja acumula 61 mesos de descensos, i gairebé un 1%, un 0,9%, a Catalunya.

En taxa mensual, de setembre sobre agost, les vendes del comerç minorista, corregida l'estacionalitat i l'efecte calendari, han baixat un 2,5%, davant de l'avanç del 3,3% experimentat l'agost i la caiguda del 9,1% del mateix mes del 2012.

Precisament, aquest mes el Consell de Ministres va aprovar un reial decret de mesures liberalitzadores del comerç que, entre d'altres qüestions, permet fer rebaixes durant tot l'any, eleva de 8 a 10 els festius d'obertura i obliga diverses ciutats a liberalitzar completament els horaris en zones turístiques.

Anar al contingut